• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

БХК: Не на полицейското задушаване на свободата на изразяване

БХК: Не на полицейското задушаване на свободата на изразяване
Българският хелзинкски комитет е потресен от полицейските репресии срещу политически опоненти на властта заради критиките им срещу премиера

 

София /КРОСС/ На 8 септември 2011 г. в София полицията задържа за 24 часа в столично РПУ кандидата за кмет на Единната народна партия, г-н Петър Якимов, и неговата съмишленичка, г-жа Павлина Панова, докато издигаха плакат с надпис „Борисов, дрога, избори”. Това стана по време на благотворителен мач с участието на премиера Бойко Борисов. Двамата бяха предадени на съд за нарушаване на обществения ред, но бяха оправдани и освободени. Освен съдържанието на плаката, полицията не представи никакви други доказателства за подбуждане към насилие или безредици от страна на двамата политически активисти.

 

Българският хелзинкски комитет е сериозно обезпокоен от този безпрецедентен акт на полицейско потискане на свободата на изразяване в угода на властта, в разгара на предизборната кампания. Използването на полиция за потъпкване на легитимна критика на управляващите е без прецедент, откакто България е членка на Европейския съюз. То има смразяващ ефект върху свободния политически дебат и хвърля тежка сянка върху честността на предстоящите местни и президентски избори.

БХК припомня, че подобни действия са грубо нарушение на международното право на правата на човека. В подобен случай на полицейски репресии срещу словото от 2000 г. в решението си по делото Канджов срещу България Европейският съд по правата на човека изиска от българските власти да се въздържат от репресии, когато „имат възможност да използват други мерки за отговор на необосновани критики на своите опоненти”.

 

 

 

БХК приветства решението на Софийски районен съд за оправдаване и освобождаване на г-н Якимов и г-жа Панова и се надява съдебната власт и занапред да дава отпор на политически мотивираните репресии в предстоящия предизборен период.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.