• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Нападение срещу израелското посолство в Кайро /обзор/

Нападение срещу израелското посолство в Кайро /обзор/

Кайро, Египен /КРОСС/ Хиляди египтяни нападнаха израелското посолство в Кайро, съобщи "Дойче Веле" в обзорна статия, посветена на вчерашното нападение над посолството на Израел в Египет.

Израелската страна отправи остри апели към управляващите в Кайро, но това не помогна. Посланикът на Израел си замина от Египет с военен самолет. При нападението над посолството има стотици ранени. Това е един удар върху и без това влошените отношения между Египет и Израел.

Високопоставен представител на израелското правителство заяви, че това е "сериозно потъпкване на дипломатическите норми" и "удар срещу мирните отношения" между двете страни.

Посланикът Ицхак Леванон, семейството му и други сътрудници в посолството заминаха от Египет за Израел с военен самолет. Египетската полиция, след безредиците от тази нощ, е поставена в състояние на готовност. Всички полицаи трябва да се появят на работното място, като почивката им е отменена, предаде държавната египетска телевизия.

В безредиците, както съобщи агенция "Мена" са ранени 448 цивилни, 46 полицаи и са арестувани общо 17 души.

Всичко започна с демонстрация на хиляди египтяни преди израелското посолство вчера. Протестите, между другото, бяха насочени срещу мирното споразумение на страната с Израел, което датира още от 1979 г. и към което се придържаше и бившия египетския президент Хосни Мубарак.

Непосредствен повод за протестите бе смъртта на петима египетски полицаи, убити по невнимание от страна на израелските сили за сигурност по време на търсенето на бунтовници-ислямисти в граничния регион.

Полицията се е намесила едва след няколко часа

След продължилите няколко часа протести пред сградата на посолството, част от тълпата демонстранти частично разрушила една от защитните стени и нападна дипломатическото представителство като свали израелското знаме от покрива на сградата.

Към посолството се втурнана около 30 души и малко след това от прозорците започнаха да се изхвърлят документи. Групата е влязла в сградата през прозорец на третия етаж и след това е разбила вратите и на други етажи от сградата.

При нападението протестиращите срещнали трима израелци в сградата и ги и пребили.

Междувременно египетското държавно радио съобщи, че при сблъсъците един човек е починал от инфаркт.

/НИ/

СВЪРЗАНИ МАТЕРИАЛИ
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.