• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Открит е скелетът на Мона Лиза?

Открит е скелетът на Мона Лиза?

Рим, Италия /КРОСС/ Скелетът, за който се предполага, че е на Лиза, съпругата на богатия флорентински търговец Франческо дел Джокондо бe открит в близост до Флоренция, съобщиха световни медии, цитирани от онлайн портала "Факултети".

Антроположката Джорджо Групиони заяви, че части от скелета са повредени от теглото на жената, но същевременно са и доста добре запазени, но за да се потвърди, че става дума за прословутата "Джоконда", ще трябва да се направят и допълнителни проучвания.

Археолози търсят останките от Лиза Джерардини-Джокондата, за която се знае, че е починала във Флоренция през 1542 г. и за която се смята, че е позирала на Леонардо за най-известната му картина в света.

Въпреки сведенията, че Джокондата е била погребана в Санта Орсола се смята, че нейната гробница е била преместена във Флоренция. Работата на археолозите се затруднява от това, че преди 30-тина години целия обект е бил разкопан от булдозери.

ДНК-анализът на тленните останки на скелета за който се смята, че принадлежи на Лиза Джерардини ще бъде сравнен с остатъците от нейните две деца, които са погребани в църквата "Сантисима Анунциата" във Флоренция.

Целта е да се определи дали наистина става дума за нея, а ако това се потвърди, след това се предвижда да се реконструира лицето й, за да се сравни с картината на Леонардо.

Да Винчи започва да рисува знаменития си портрет на Мона Лиза през 1503 г., и го завършва през 1519 г.

Картината днес е собственост на френското правителство и се намира в Лувъра в Париж, където има "бурен живот".

През 1911 г. един италианец, служител в галерията, я открадва, за да я върне в родината.

В Лувъра е върната отново две години по-късно. През 1956 г. на два пъти е била обект на вандализъм, след което пред рисунката е поставено бронирано стъкло.

Това се оказа мъдър ход, тъй като миналата година една рускиня върху портрета излива чаша с чай, ядосана от това, че и е било отказано искането за получаване на френско гражданство.

/НИ/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.