• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Румен Драганов и Иво Маринов за драмата с блокираните чуждестранни туристи

Румен Драганов и Иво Маринов за драмата с блокираните чуждестранни туристи

Румен Драганов и Иво Маринов в интервю за предаването на Нова телевизия "Здравей, България"

 

Водещ: В петък стотици туристи, чуждестранни туристи, бяха блокирани на българските летища по морето заради финансов спор между туроператора „Арматур" и авиопревозвача „България Еър". Става въпрос за 7 милиона лева, твърди се, които „Алматур" дължи на „България Еър". Крайният резултат от този финансов спор е, че както ви казах, стотици туристи, които нямат никаква вина завършиха своята почивка в България по един отвратителен начин. Разговор по темата с Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. На телефонната ни линия след малко ще включим Иво Маринов, заместник-министър на туризма и също така, надявам се, малко по-късно, стига да се осъществи този телефонен разговор, да можем да чуем мнението и на шефа на „Алматур" - Любомир Панковски. Вие господин Драганов сте директор на института за анализи и оценки в туризма. Анализ и оценка на тази ситуация?

Румен Драганов: Моята работа е точно такава, да правя анализ и оценка и действително ние се намираме в една сложна ситуация, която не бих казал, че приключва днес, с каквито и да е преговори, с каквото и да е заключение на двете враждуващи страни. Това е ситуация, която ще продължи във времето, тя може би ще ескалира в някаква форма, защото ние ще наблюдаваме какво се случва оттук нататък. Ние имаме засегнати много субекти. Практически войната на двете фирми се изнесе на чужда територия. Тя се водеше на територията на Летище Бургас, което не е територия на двете фирми, на територията на Летище Варна, което не е територия на двете фирми, на територията на Слънчев бряг. Засегнати са много...
Водещ: И на територията на международните отношения, отношението между България и Русия, отношението между България и държавите..., от които всъщност има туристи.
Румен Драганов: Абсолютно прав сте. Фактически ние бяхме свидетели на едно самоуправно действие на авиокомпания „България Еър", която съвсем съзнателно е довела в България туристи, които не са платили за довеждащия полет, тъй като при 7 милиона задължения, това означава, че ние имаме над 100 неплатени полета. Това означава, че „България Еър" съвсем съзнателно е качила тези туристи без да са си платили от фирмата организатор.
Водещ: „България Еър" е очаквала туристическата фирма, туоператорът да плати...
Румен Драганов: „България Еър" е могла да очаква до след третия полет. Съгласно българското законодателство, ако има три последователни неплащания, повече от 20 дни, фирмата, която не плаща се обявява в несъстоятелност.
Водещ: КОй е виновен и как... аз искам да разбера като обикновен човек, който също може да му се наложи да използва услугите на една туроператорска фирма. Как да съм сигурен, че като отида и изсипя една камара пари ще получа всичко, за което съм платил? Да проверявам финансовото състояние на фирмата ли?
Румен Драганов: Виновни са трите страни, които ние видяхме на терена. На терена видяхме „България Еър", видяхме „Алматур" и видяхме българското правителство. Това са трите страни. Българското правителство е виновно с това, че то не спазва директива на ЕС, директива 90314, в която в член 7-ми изрично пише, че правителството трябва да изиска от организатора, или от продавача на такива организирани пътувания в договора да бъдат включени достатъчни гаранции. Те трябва да бъдат предоставени от организатора, така че правителството...
Водещ: Организаторът е туроператора.
Румен Драганов: Организаторът е туроператора, така че правителството да бъде сигурно, че туроператорът може да заплати всички щети на туристите и да ги върне обратно. Това е изискване на директива на ЕС, която ние не сме я спазили. Нещо повече, Националният борд по туризъм предупреди правителството, в лицето на господин Иво Маринов, на 21 февруари тази година, по време на ваканцията, че това ще стане, че това е хипотеза...
Водещ: Добре, хайде да го включим сега. Също и вие задавайте въпроси, ако има какво да го питате. Господин Маринов, добро утро.
Иво Маринов: Добър ден на вас и на вашите зрители.
Водещ: Вие, като министър-председателят, за вас е добър ден. Да ви попитам къде е грешката? Защо не са взети абсолютно всички необходими мерки, всички гаранции така, щото да не бъдат държани като заложници едни чужди граждани по нашите летища?
Иво Маринов: Първо, да внеса няколко ясноти. На първо място, тук става въпрос организатор на транспортната услуга на фирмата „Алматур флай", която има договор с „България Еър". Съгласно директива 90314 отговорност за връщането на изпратените туристи има изпращащият туроператор, който в случая са няколко руски туроператорски фирми, а също така и една от фирмите от групата на „Алматур", а именно „Алматур Санкт Петурбург". Така че, аз не мога да коментира размера на дълга, който се коментира, 7 милиона, която циркулира в общественото пространство, тъй като ние не разполагаме с договорите. Това са чисто търговски взаимоотношения между два правни субекта - „България Еър" и „Алматур флай". Съгласно изискванията на директива 90314 на ЕС, изпращащият туроператор трябва да осигури връщането на изпратените от него туристи.
Водещ: Обаче той не го прави, какво се случва оттук нататък?
Иво Маринов: Пак да поясня нещо, съгласно директивата, тя казва, че изпращащият туроператор трябва да гарантира връщането на своите туристи.
Румен Драганов: Мога ли да поправя господин Маринов, защото в член 7-ми не пише изпращащ или посрещащ...
Водещ: Внимавайте с членовете, дайте по-простичко.
Румен Драганов: В директивата на ЕС пише - „организатора или продавача" - организатора, там не пише изпращащ или приемащ.
Иво Маринов: Организаторът естествено е изпращащия туроператор.
Водещ: Добре, добре, аз ви питам какво правим в ситуация, в която организаторът не връща, съответно превозвачът отказва да качи тези пътници на борда си, защото не са си платили за него билета, а пък тези хора стоят заложници. Какво се прави в тази ситуация, която имаме ние? Правителственият самолет ги връща?
Иво Маринов: Правителственият самолет извърши, по нареждане на министър-председателя господин Борисов, хуманитарен полет, с които бяха извозени 90 руски граждани от Летище Бургас и от Летище Варна...
Водещ: Хуманитарен полет означава, че на тези хора, според нашата държава, се гледа като на заложници, така ли?
Иво Маринов: Не като заложници, просто, от чисто хуманитарна гледна точка, тъй като ставаше въпрос за майки с деца, за възрастни и болни хора
Водещ: Колко ни струва този полет?
Иво Маринов: Полетът аз не мога да кажа колко струва, това може да го каже „Правителствен отряд 28".
Водещ: Вие ще се намесите ли в този случай в този спор между „България Еър" - „Алматур", за да поискате парите за този полет, за който ние, българските граждани, като данъкоплатци също нямаме вина за спора между две фирми? А пък сме си платили също нейния спор...
Иво Маринов: Това ще бъде направено...

Водещ: Кога и как?

Иво Маринов: Това аз не мога да кажа кога ще бъде направено, това ще каже Правителственият отряд. Но искам да кажа само във връзка с директивата. В директивата е казано, че това трябва да бъде осигурено без да се казва механизма. Всяка страна в своето законодателство е определила три възможни начина - това е застраховката за отговорност на туроператора, гаранционен фонд, и ефективна банкова гаранция. В Русия това става чрез гаранционен фонд и тук в момента, вече гаранционния фонд на Русия да може да заплати извозването, връщането в пункта, откъдето са тръгнали туристите на своите граждани. В момента, както знаете от петък е господин Григорий Саришвили , който е заместник-председател на Федералната агенция по туризъм, ние сме в постоянни връзки с него и се проверяват и нещата как стоят в Русия. По отношение на „Алматур флай" знаете, че се извършва... Софийска градска прокуратура се самосезира, също Комисия за защита на потребителите извършва проверка на деността на „Алматур флай" и...

Водещ: Господин Маринов, прощавайте... Аз пак не можах да разбера, поради какъв вакуум, законов или какъв, стана така, че едни хора вече три дни да бъдат блокирани в България? Каква е причината?
Иво Маринов: Аз мисля, че според нас, няма правен вакуум, двете фирми „Алматур флай" и „България Еър" те трябва да уредят своя спор, за да могат да извозят туристите. Знаете, че вчера бяха извършени полетите за Прибалтийските републики, платени от местните туроператори, които са организирали пътуването за България...
Водещ: Добре, как ще... Тези фирми, според вас, работят ли коректно, спрямо клиентите си?
Иво Маринов: Това ще каже проверката, която извършват и...
Водещ: Каква проверка, при положение, че три дни едни хора са по летищата... Какви проверки? Аз ви зададох риторичен въпрос, не работят коректно.
Иво Маринов: Това са механизмите, които действат в съответните страни, които са изпратили свои туристи...
Водещ: Застрашен ли е лиценза на „Алматур", или съответно някакви санкции ще претърпи ли „България Еър"?
Иво Маринов: Естествено, ако те не се разберат и не бъдат извозени туристите, те ще търпят санкции, но санкциите също зависят и от това... отнемането на лицензите, след приключване на проверките, които в момента са в ход.
Водещ: А, според вас, това, че три дни тези туристи са нощували по летищата и добре, че разни хотелиери са ги приели без пари, не е ли достатъчна причина да се наложат санкции?
Иво Маринов: При положение, че... значи схемата, която в момента... ситуацията, която е породена, е следната: Чуждестранният туроператор от Русия или Прибалтика, или от Финландия, той организира пътуването, набира туристи, събира парите от тях, срещу което им предоставя ваучери и договорите за предоставяне на съответната услуга в страната. Този туроператор има договор с „Алма флай" за организиране на пътуването. „Алмза флай" има договор с „България Еър" за извозването на тези турист, а „Алматур БГ", тя е фирмата, която извършва наземните услуги в България, прави транферите, настаняването, допълнителните мероприятия и т.н. Така, че в случая, проверката се извършва върху фирмата „Алма флай", която...
Водещ: Добре, дайте ми един прост съвет на мен, когато се обърна към туроператорска фирма, как да съм сигурен, че тази туроператорска фирма няма да ме зареже на някое летище в чужда държава? Да и проверявам ли финансовото състояние?
Иво Маринов: Това, което всеки един български гражданин, когато запише за екскурзия в чужбина, трябва да има предвид няколко неща. Първо, да се увери, че дадената туроператорска фирма има регистрация, съгласно българското законодателство.
Водещ: „Алматур" има ли регистрация, съгласно българското законодателство?
Иво Маринов: Да, има всичко...
Водещ: Значи, това не е достатъчно.
Иво Маринов: Да има сключена застраховка за професионална отговорност.
Водещ: „Алматур" има ли?
Иво Маринов: И „Алматур БГ" и „Алматур флай" имат. След което, туристът трябва да получи копие от договора за организирано пътуване с обща цена и копие от застрахователния договор
Водещ: Това направено ли е?
Иво Маринов: Това ще покаже проверката, тя върви от петък. След което, трябва да получи копие от застрахователния договор между българския застраховател и неговия чуждестранен партньор. И ако такова нещо се случи с български гражданин в чужбина, дори и в страната, в България, тъй като директивата говори за обща цена, независимо къде се извършват, и ако има неизпълнение качествено и в срок на услугата, или сътветно изпращащият туроператор, той изпадне в неплатежоспособност, несъстоятелност или ликвидация, тази... или застрахователят в чужбина и в страната, трябва да осигури връщането на съответния български гражданин до пункта, откъдето той е заминал. Същият механизъм трябва да се случи и в Русия, във Финландия, в Прибалтика, където има такива случаи...
Водещ: Добре, господин Маринов, разбрах ви, ще ви прекъсна, за да може още две приказки да си кажем с господин Драганов, защото сме към края на тази тема.
Румен Драганов: Имаме голям проблем, ние имаме много голям проблем, защото представител на правителството току що съобщи, че той не съзнава проблема и не разбира философията на Европейския съюз. Европейският съюз с директива 90314 е поставил, че всеки гражданин на ЕС или на друга държава, който страда където и да е било по света, той ще бъде върнат обратно, благодарение на това, че правителството на която и да е страна на ЕС е получило достатъчни гаранции от организатора на пътуването, че това ще се случи. Ние току що чухме от господин Маринов, който многократно Националният борд по туризъм го предупреждава за тази ситуация и му казва - прочетете текстовете и вижте какво е направено в другите страни. Всички други правителства са гарантирали на ЕС, че в такава ситуация няма да има хуманитарна криза и гражданите ще бъдат върнати обратно, благодарение на гаранциите, които са предоставили организаторите.
Водещ: Господин Маринов, кратък отговор?
Иво Маринов: Аз не бих се съгласил с това твърдение, тъй като директивата дава три правни възможности да бъдат уреждани такива спорове.
Водещ: Да не ги връщаме отново, защото ги казахте няколко пъти. Добре.
Румен Драганов: Кризата ще продължи. При това положение, България ще има още случаи. Ние в началото на годината извозвахме с правителствения самолет български туристи от Египет, сега извозваме туристи от Русия и други страни на различни посоки. Ако ние продължим с това мислене, което между другото подвежда правителството, защото правителството трябва да е наясно, че с член 42 от Закона за туризма, ние не сме изпълнили директивата на ЕС, ние трябва да създадем ефективен гаранционен фонд, който да гарантира връщането...
Водещ: Какво ще стане с руските туристи догодина, прогноза?
Румен Драганов: С руските туристи... ние имаме голям проблем, защото не знаем... „България Еър" продължава да вози туристи към България, но ние не знаем в хотелите, в които те ще бъдат настанени, дали на тези хотели е заплатено или и там има някакви задължения, тоест, какво правим оттук нататък.
Водещ: Руските туристи по нашето Черноморие са най-много, нали така?
Румен Драганов: Те като процент са най-много, не става въпрос за малък брой хора, но има забавяне в плащанията на хотелиери.
Водещ: Защо не ни плащат туроператорските фирми? Значи проблемът е в тях?
Румен Драганов: Затова могат да отговорят те, но още веднъж връщам към българското правителство...
Водещ: Изводът, който аз си правя е, за да не ми е толкова сложно там, колко изисквания ми каза господин Маринов, да проверявам фирмата дали... просто няма да ползвам туроператорска фирма. Обаждам се в хотела...
Румен Драганов: От анализа, който направихме... България не е спазила директивата, не е изискала достатъчно гаранции от организатора на пътуването, че може... Българското правителство вече няма... правителственият самолет да извозва чужди туристи и това да се счита /.../ поведение на българското правителство, защото това излезе в руската преса.
Водещ: Благодаря ви за този разговор, успешен ден ви желая.
Румен Драганов: И аз благодаря.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.