• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Сергей Станишев за кандидатурата за вицепрезидент на Стефан Данаилов

Сергей Станишев за кандидатурата за вицепрезидент на Стефан Данаилов

Лидерът на БСП Сергей Станишев в интервю за БНТ

Водещ: Ще имате възможност, благодарение на Надежда Василев, наш колега от „По света и у нас", да чуете какво каза лидера на социалистическата партия Сергей Станишев, специално за зрителите на Българска национална телевизия във връзка с издигане кандидатурата на господин Стефан Данаилов за вицепрезидент на страната от името на социалистите. Ето интервюто:
Репортер: Господин Станишев, защо решихте Вие, като лидер, партията да заложи на Стефан Данаилов за вицепрезидент?
Сергей Станишев: Защото това е най-силният избор на кандидат за вицепрезидент, който ние можем да предложим на българите. Защото всеки знае кой е Стефан Данаилов. Не само като име, не само като актьор, а и като човек, като държавник, който винаги е имал своя позиция. В най-трудни моменти той е следвал свои принципи, свои ценности. Винаги е бил човек, който е открит за различното мнение, но не е отстъпил ни на йота от това, в което той вярва. И аз през последните седмици имах много разговори, срещи с много достойни хора - и политици от БСП, и професионалисти в своята сфера, интелектуалци, хора, свързани с армията, с други институции, търсейки коя е кандидатурата, фигурата, която може най-перфектно да допълни тандема Ивайло Калфин с вицепрезидент, който да даде още по-голяма емоция и сила на нашата кампания. Защото ние сме наясно, че опонентите ни са силни. Те са самоуверени, те са арогантни. Те смятат и внушават на хората - няма какво да избирате, всичко е предрешено. Имаме един кандидат на ГЕРБ, който е изпълнител на волята на господин Борисов. Това не се крие. И това беше, може би, едно от най-вълнуващите за мен изправяния пред Националния съвет, защото осъзнавам каква е нашата отговорност в това решение.
Репортер: Той не се съгласи да се включи в битката като кандидат-президент, защо, според Вас, той реши да участва като кандидат за вицепрезидент?
Сергей Станишев: Според мен има две причини. Първо - в България има много хора, които са готови за всеки пост, които се виждат и като министри, премиери, президенти, всичко. Само им кажи и ще скочат. Стефан, и той го пише в писмото, в отговора си до мен, той много добре осъзнава каква и ролята и отговорността на президента - и във външнополитически план, и като държавник, като човек, който трябва всеки ден да бъде в изключително висока активност политическа, държавническа, компетентност във всички сфери. Той не случайно казва: "Аз много високо ценя Ивайло Калфин като човек, който има визия, компетентност, познания във всички тези сфери, които са и пълномощия на президента и отговорности на президента." И това беше основна причина за него той да не желае да се кандидатира за президент. Но за вицепрезидент... Кажете ми, имало ли е за последните 20 години вицепрезидент, който толкова да си пасва за това място. Човек, който винаги е имал кауза, който за българската култура е дал толкова много - не само за киното. Аз съм го виждал как в Министерски съвет се бори за всеки лев за българската култура. Във всяка една кампания най-важното нещо е емоцията. Няма човек в БСП, не само в БСП, сред хората на лявото пространство, българин, който да е толкова обичан, защото той е той. Той винаги е бил той. Не е имал две лица, смени на позиции. Винаги е бил искрен. От днес в кампанията ние имаме знаме - то е Стефан Данаилов.
Репортер: Изненадваща беше до голяма степен неговата кандидатура, именно защото опонентите ви, може би, повече очакваха срещу кандидата за вицепрезидент на ГЕРБ, който е юрист, вие също да играете с някой от силните си юристи.
Сергей Станишев: Има такава логика, но тя е политическа. Тя е политическа и огледална. А кандидатурата на Стефан Данаилов е народна. И, извинявайте, смешно е това, което говори госпожа Попова, че тя щяла да прави съдебна реформа като вицепрезидент. Президентската институция като цяло няма никакви пълномощия, никаква възможност да прави съдебна реформа. Тя като министър не можа да я направи.
Репортер: Стефан Данаилов казва и в писмото си, че партията не е стадо, което да върви след личност-месия. Не само заради обаянието и чара й. Партията не се нуждае от жертвен агнец. Но мислите ли, че именно обаянието и чарът на Стефан Данаилов са ключовият коз в тази номинация?
Сергей Станишев: Обаянието и чарът имат огромно значение, защото политиката е емоция, гласуването е емоция. Но има нещо друго. Той е достоверен. Хората знаят, че Стефан Данаилов не лъже. Това е решаваща битка, не само за БСП. И за страната.
Репортер: Ако БСП загуби тази битка?
Сергей Станишев: Изобщо не мислим за това. Аз лично смятам, че днес настъпва обрат в кампанията. Ние не се страхуваме от ГЕРБ.
Репортер: Имате ли любима роля на Стефан Данаилов?
Сергей Станишев: Е, от малък, любимата ми роля е от "На всеки километър", но той е много широкопрофилен актьор. Не се свежда неговото изкуство, неговият принос към българския театър и кино само до това. Но това за мен лично е символичната роля, въпреки че той има блестящи роли в най-различни пиеси и български филми, дори и сега, в съвремието. Кой актьор е издържал такова изпитание на времето в различни епохи?
Репортер: Какво ще се случи обаче с неговата актьорска кариера, ако бъде избран?
Сергей Станишев: Първо, аз смятам, че като вицепрезидент, той ще може да направи изключително много за българската култура. И второ, аз, честно казано, не виждам никакъв проблем един актьор да продължи и като вицепрезидент да изпълнява своето призвание, своето творчество. Извинявайте, все едно един професор, ако е в политиката, да не може да чете лекции. Не виждам пречка.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Рени

БСП излъчи най-добрата президентска двойка. Хора с управленски опит, изградени политици, достойни хора. Опитът от последните парламентарни избори трябва да ни е научил, че изборът на самодейци в политиката не води към добро.За две години ГЕРБ се опитаха да наложат тоталитарно управление, да ограничат демокрацията и с хаотични движения да управляват икономиката.Резултатът е фалит на фирми, растяща безработица, намаляващи доходи, криза в здравеопазването. Ако искаме да спрем да затъваме трябва да променим управлението, като започнем с местната власт и с през-идентската институция.

14.09.2011 10:20:21

Анонимен

Най лъжливата партия. ако не Ви харесва тази двойка гласувайте за Семов той е олицетворение на доносниците и подмазвачите.Това са лицата наБСП и сателита РЗС.Ако не вярвате питайте Костов или Кунева.

13.09.2011 14:39:50

Петя

Успех на президентската двойка на БСП! Убедена съм, че това е печелившият избор за България!

13.09.2011 12:30:07

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.