• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Гласят нов закон, с който родителите ще избират учебници и директори

Гласят нов закон, с който родителите ще избират учебници и директори

София /КРОСС/ Родители ще могат да сменят школския директор. Това предвижда новият закон за училищното образование, който трябва да бъде внесен до края на годината, съобщи Асен Александров, съветник на просветния министър, пише "Стандарт". 
Според проекта начело на всяко школо ще има обществен съвет, който ще замени сегашното родителско настоятелство. В него отново ще влизат родители, но освен тях ще има и видни общественици, както и представители на общината. Съветът ще разполага с доста по-големи правомощия от сегашните настоятелства - под негов контрол например е бюджетът на училището. Директорът задължително ще трябва да съгласува с родителите за какво планира да изразходва школските средства, какви дейности възнамерява да развива. Едва след одобрението на обществения съвет бюджетът ще бъде предоставян за съгласуване и с общината, която е негов първостепенен разпоредител.
Освен това родителите периодично ще пишат и оценки на директора за начина, по който ръководи школото. Освен от тях той ще получава атестация и от шефа на регионалния инспекторат. Двата вида оценки ще бъдат решаващи за бъдещата му кариера - ако те се окажат негативни, школският шеф може да бъде заменен с друг. Засега не е ясно дали същото ще важи и за учителите. "Предполага се, че ако директорът е достатъчно кадърен, той сам ще подбере и назначи най-подходящите кадри. Иначе прекалената демократизация може да доведе до ненужно усложняване на нещата", поясни Александров.
За сметка на това общественият съвет ще има думата и по това, точно с кои учебници ще работят учителите в школото, както и по въпроса какви извънкласни дейности да бъдат развивани. Той ще гласува и какви да са приоритетите на училището, ще дава становища по свободно избираемата подготовка и по повечето дейности, касаещи учениците. И сега в част от училищата настоятелствата изпълняват част от тези функции, но на повечето места те работят формално. Оценяването на директора от родителите обаче е напълно нов момент, който досега не е въвеждан у нас. Той е въведен и по инициатива на родителските организации, поясни Александров.

/ДК/ 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.