• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

„Ал Гамаа ал ислямия" нападна израелското посолство в Кайро

„Ал Гамаа ал ислямия" нападна израелското посолство в Кайро

Международните анализатори лансираха тезата, че организаторът на атаката срещу израелското посолство в Кайро е египетската радикална групировка „Ал Гамаа ал исламия", пише Orient.bg. Тя, заедно с още две други по-малки екстремистки групи, са успели да организират 40 000 демонстранти, които на 9 септември щурмуваха сградата на посолството на държавата Израел.

Интересното в случая е, че „Ал Гамаа ал исламия" официално се отказа от упражняването на насилие. Дори създаде политическа партия, чрез която обяви желанието си да участва в следващите парламентарни избори.

Въпросната групировка беше изключително активна през 80-те и 90-те години на ХХ век в Египет. Тя носи също и отговорността за първия атентат срещу Световния търговски център. Тогава нейният духовен лидер, шейх Омар Абдулрахман беше задържан и осъден на доживотен затвор за участие в организирането му.

Прави впечатление, че своеобразен „говорител" на протестиращите е Абдула Абдулрахман, синът на въпросния радикал. Той отбелязва пред сайта „Ислямът днес", че протестиращите са се насочили първоначално към сградата на американското посолство, мислейки я за тази на официалното представителство на еврейската държава. Именно членове на семейството на шейх Абдулрахман ги разубедили да не нападат посолството на САЩ. По думите на Абдула Абдулрахман обаче те само са се реорганизирали и нападнали посолството на Израел. В момента семейството на шейх Омар Абдулрахмен провежда постоянно „мирен протест" пред посолството на САЩ, издигайки лозунги за освобождаването на радикала.

Коментаторът Осама Набил разглежда фактите в по-широк политически контекст. Той твърди, че народното недоволство се е насочило срещу израелското посолство вследствие на „неуспеха на едномилионната демонстрация под наслов: „Да поправим процеса"". Акцията е била организирана на 6 септември на площад „Тахрир" от леви и либерални сили. Според Набил в началото в редовете на демонстрантите не е имало ислямисти. Експертът отстоява тезата, че последните са се присъединили към демонстрацията едва след петъчната молитва и са ориентирали процесията към въпросното дипломатическо представителство, поради близостта му с площад „Тахрир".

Интересното в случая е, че социалните и продемократичните лозунги не са показали достатъчния мобилизационен ефект, за разлика от антиизраелските, издигнати след убийството на 6-та египетски полицаи от израелски войници в граничен инцидент преди няколко дни. Осама Набил поставя акцент върху това, че ударната сила на демонстрантите са били каирските „ултраси", футболните агитки на клубовете „Замалик" и „Ахали". Според него последните са издигали лозунгите: „Аллах е велик", „В името на Аллах", „Народът иска прогонването на посланика" и други. По това се различават египетската и израелската версии за хода на събитията.

Превземането на израелското посолство от гневни демонстранти показва и безсилието на египетските власти да контролират изцяло положението в страната. Такова е и позицията на медиите и на общественото мнение. Официален представител на „Мюсюлманските братя" заяви, че „нападението на демонстрантите срещу посолството е реакция на обществото срещу слабостта на правителството да отговори на Израел за убитите египетски полицаи".

Фактът, че египетските командоси не са успели да изведат обсадените в посолството шест негови служители и едва са ги спасили, като са им дали да облекат „дрехи на обикновени египтяни", скривайки ги в тълпата, показва категорично тяхната силова неефективност. Още повече, че някои западни източници твърдят, че цели осем часа след подаването на сигнала за нападение са били нужни на египетската полиция да се намеси. Дори и след идването на нейните служители на мястото, за определено време те безучастно са наблюдавали вандалските действия на демонстрантите.

Американската посланичка в Египет Ан Патерсон също е интервенирала пред властите по личното настояване на президента Барак Обама и на държавния секретар Хилъри Клинтън. В Тел Авив отбелязват факта, че израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се е опитал да се обади на ръководителя на Висшия съвет на въоръжените сили на Египет фелдмаршал Мохамед Тантауи, но последният не е приел телефонната покана.

В Израел считат, че отприщването на радикалните антиизраелски чувства в Египет се случва в контекста на започващото на 12 септември официално посещение на турския премиер Реджеб Ердган. Преди броени дни той снижи дипломатическото представителство между Анкара и Тел Авив и замрази военните и търговските споразумения между двете страни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.