• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Тонове строителни отпадъци на брега на Варненско езеро

Тонове строителни отпадъци  на брега на Варненско езеро

Варна /КРОСС/ Тонове строителни отпадъци са струпани на брега на Варненското езеро, край село Казашко. 

В края на миналата седмица подозрително много камиони, превозващи строителни отпадъци, се отправят в една и съща посока, съобщи бТВ.

От регионалната екоинспекция правят проверка и установяват, че са струпани поне 30 кубика боклуци, камъни, тухли. Още се изяснява кой ги е изхвърлил, чия собственост е земята и дали някой е поръчал складирането им тук.

"На около 300 метра от защитена местност Казашко има изграден подход, който излиза почти на брега на езерото", каза Румяна Радилова, директор РИОСВ - Варна.

Според кметицата на селото Гергана Иванова, рибари искат да си направят кей или лодкостоянка. Казали й, че има нужда от укрепване, защото брегът е нисък, а през зимата или при вятър, не могат да стигат лодките си. Рибари обаче смятят, че това е сметище за строителни отпадъци.

Местните хора твърдят, че камионите били на фирма „Темпотранс". Оттам обаче отрекоха - само били с техни лепенки. Но пък във фирмата знаеха кой е направил заявката за извозване на отпадъците - Феодор Герасимов от село Казашко.

Мъжът е местен полицай, който се занимавал и с риболов, потвърди по телефона, че той е поискал струпването на отпадъците, за да укрепи брега. Обеща да се срещне с нас, но се скри.

За да се направи лодка или кей, са нужни специални разрешителни от РИОСВ.

„Категорично тази дейност подлежи на процедура през Регионалната инспекция, след което минава в общината, изработват се следващи документи, дава се съответно разрешително и така трябва да приключи. Нямаме никакви документи, подадени при нас", каза шефът на екоинспекцията. По думите й това изграждане на подход е незаконно.

Подаден е сигнал в Община Варна, откъдето също извършиха проверка.

„Ако се установи, нарушителят ще бъде глобен и накаран да разчисти сметището, да извози обратно отпадъците. Ако не бъде установен, община Варна се ангажира да разчисти сметището и ще бъде решен проблемът", обеща Наташа Иванова, зам.-кмет на Казашко.

Дали жителите на селото ще успеят да опазят природата, зависи както от тях, така и от институциите.

/ДК/ 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.