• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Шефът на Комисията "Кушлев" призна, че не всеки може да се проверява

Шефът на Комисията "Кушлев" призна, че не всеки може да се проверява

София /КРОСС/ "Има хора с необяснимо богатство, но комисията не може да ги проверява или да поиска от съда отнемане на имущество, ако няма влязла в сила присъда, с което лицето е признато за виновно." Това заяви в предаването „Преди всички" по БНР Тодор Коларов, председател на Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. 

"Хората се питат защо комисията не отнема на знакови фигури, а ние се питаме колко знакови фигури имат влезли в сила присъди? Често съдът преценява за по-уместна санкция глоба, а не отнемане на имущество, но това си е негова преценка. Ние можем по друга процедура да си водим отделно гражданско дело.Да не бъркаме нещата. Конфискацията е инструмент на наказателния процес. Наказателната конфискация е наказание. Дали можете или не можете да обясните богатството си, съдът може по своя преценка да наложи това наказание. В гражданското производство, когато конфискацията не е свързана с влязла в сила присъда, ще бъде необходимо да се докаже, че имаме значителен, съществен дисбаланс в имуществото на лицето, който не може да бъде оправдан по никакъв начин. Въпросът е дали като комисия можем да действаме еманципирано от прокуратурата при такива случаи и да докаже самостоятелно всичко това. Ние искаме да има нов механизъм в работата ни и аз се стремя да повишим капацитета на комисията. Бяха назначени нови хора, провеждаме обучение на служителите, срещи със съдии, със специализираната прокуратура в средата на октомври, разговаряме с Националния институт на правосъдието. Това е пътят. За тези пет месеца, откакто съм начело на комисията, аз отчитам известен напредък съобразно сега действащия закон. До края на 2010 г. от самото съществуване на комисията, има само 17 дела и решения, които са влезли в сила.Това не зависи от нас, а от самата процедура. В момента работим по над 250 случая. Последният, по който и съда наложи обезпечителни мерки, касае имущество за 9 млн., което ние смятаме, че е придобито от престъпна дейност. Решението още не е влязло. Само за м.август ние сме поискали отнемания от съда в размер на над 6 млн. лева за решения влезли в сила. Дори последните решения на ВКС говорят, че всеки случай ще се решава сам за себе си, т.е няма да има универсална практика. Настоящият закон има много възможности за усъвършенстване, затова съда в очакване на новия закон ще решава всеки конкретен случай възоснова на фактите по престъплението. Просто настоящият закон има твърде много дефицити и трябва да се реформира."

/ДК/ 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.