• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Мирослав Найденов: Децата се хранят некачествено

Мирослав Найденов: Децата се хранят некачествено

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в сутрешния блок на Нова телевизия 
Водещ: Продължаваме с разговор на министъра на земеделието Мирослав Найденов. Добро утро.
Мирослав Найденов: Добро утро.
Водещ: Предлагам да се върнем на темата, по която вчера за малко в включихме преди новините. Вие бяхте в чужбина, но така или иначе не успяхме да поговорим за тези джипове, които твърди се, според вестник „Република", са закупени от подопечни на вашето министерство агенции от 2008 до 2011 година и които, според информацията във вестника, са доста скъпи , второ обществените поръчки са направени така, че да спечелят определени кандидати. По тази причина и кандидатите са не много, а конкретните ,които знаят, че може да спечелят. Нарекохте това нещо спекулация. Обяснете защо.
Мирослав Найденов: Благодаря ви за възможността от вашия ефир да опровергая тази спекулация и търсене на сензация.
Водещ: Дали ще опровергаете, ще разберем сега, в следващите минути.
Мирослав Найденов: Вчера, когато разговаряхме, аз бях на Съвет на министрите в Полша и не гледах предаването. Не гледах предаването и затова и връзката беше недобра. За какво става въпрос. От вчерашната статия е показано, че от 2008 до 2011 година са закупени високопроходими автомобили или джипове за около 4 млн. лв. в системата на Министерството на земеделието и храните.
Водещ: Това вярно ли е?
Мирослав Найденов: Да, това е вярно и веднага казвам кога. 2008 година са закупени високопроходими автомобили, които са оборудвани като противопожарни автомобили за нуждите на Агенцията по горите.
Водещ: Похарчени са през 2008 година 4 млн.
Мирослав Найденов: Точно така, почти 4 млн. Веднага да кажа, че какво е ставало през 2008 година аз не отговарям, въпреки, че аз съм критикувал много пъти моите предшественици и затова няма да ги критикувам. Тези пожари, които се случват в момента и бързата реакция на тези пожари става благодарение на същите противопожарни автомобили. Тази сделка през 2008 година...
Водещ: Това са едни добре похарчени пари?
Мирослав Найденов: Българските гори не са имали такива автомобили. Ако разчетат на по-големите, стандартни противопожарни автомобили, които са по-големи и не могат да достигат до огнищата на пожарите, това е инвестирано правилно и аз не ги критикувам.
Водещ: Може ли да повторим. Автомобили за нуждите на ДАГ.
Мирослав Найденов: На Държавната агенция по горите, това са високопроходими, оборудвани като противопожарни автомобили и затова сумата е такава. Но повтарям и потретвам , че това е станало през 2008 година. Какво е купено от 2009 насам. Вчера питахте: не ви ли е срам, министър Найденов? Откакто аз съм министър в МЗХ, администрацията - защото вие и днес в анонса показахте сградата на МЗХ и дали чиновници са купували - не, не е купуван нито един джип, нито един автомобил. Говоря в администрацията на МЗХ.
Водещ: А Агенция по храните?
Мирослав Найденов: Веднага отговарям. От 2009 година Агенцията по храните, която е в състава на МЗХ, но е отделна държавна агенция, но те са закупили един-единствен автомобил. От 2009 до момента.
Водещ: Какъв е той?
Мирослав Найденов: Това е тази „Тойота Ландкрузър" и обяснявам защо. Имаше епидемия от шап и тогава ЕК отпусна средства в размер на около 4,1 млн. средства, които да отидат за оборудване, транспорт , дезинфекционни машини, лабораторно оборудване по отношение на борбата с шап.
Водещ: Тази Тойота се използва за това? А не с нея да пътува шефът на агенцията?
Мирослав Найденов: Не, той пътува с лек автомобил. Но когато се наложи и експертите от Брюксел, когато идват и също отиват на участък, за да вземат проби и да може да вземат анамнеза от съответните животни, те трябва да се качат във високопроходим автомобил, който ще побере съответното оборудване, тоест, да има съответна кубатура. Зададохте ми в предварителния разговор въпрос не може ли да е Лада „Нива"? Не могат да качат в Лада „Нива" това ,което могат да качат в Тойота „Ландкрузър".
Водещ: А трябва ли да струва 160 хил. лв. този автомобил?
Мирослав Найденов: не коментирам. Първо, от вас разбрах цената и разбрах, че е Тойота „Ландкрузър".
Водещ: Как ви се струва тази цена и вие бихте ли похарчили толкова пари за автомобил?
Мирослав Найденов:Ако условията, които са поставили, са такива ,че този автомобил трябва да има такъв обем, такава проходимост, и такава е цената - предполагам, че за тази цена те са взели това. Вчера се пошегувах с вас, че не искам да правя реклама на други автомобили. Но ако беше луксозен джип, има много по-луксозни джипове, да не изреждам марките в момента.
Водещ: Въпросът обаче е мярката коя е.
Мирослав Найденов: При предната шапна епидемия през 2001 година ЕС е дал на България 3 „Рейндч Роувъра", които са много по-скъпи от тази Тойота. Самият ЕС, когато идват техните експерти и да ползват автомобилен превоз, нещо с което да стигнат до тези огнища, са похарчили пари за Рейндч Роувъри. Ако сега бяха купили Рейндч Роувър, той е много по-скъп от тази Тойота.
Водещ: Много странно звучи. Един автомобил, който струва 160 хил. лв.- да се обясни, че е необходим, за да влиза там по сукаците на горите... Това, което казвате, е, че 160 хил. лв. не са лукс, така ли?
Мирослав Найденов: Не казвам дали са лукс или не. Казвам, че това е зададено на какво трябва да отговаря този джип. Малко странно е един министър да застане в ефира на вашата телевизия и да обяснява една обществена поръчка за един-единствен автомобил. Така написано вчера, излизаше, че са купени всички тези автомобили по времето на нашия....
Водещ: Има още обществени поръчки в ДФЗ?
Мирослав Найденов: Точно така и веднага продължавам. Има обществена поръчка. Не знам точния брой на автомобилите, тъй като тя не е реализирана. Стартирана е обществената поръчка.
Водещ: Поръчката е за 1 млн. лв.
Мирослав Найденов: По-малко средства са. Аз разговарях преди да вляза в студиото с директора на ДФЗ. Тези автомобили също са високопроходими, но не е приключила обществената поръчка и тук не мога да коментирам какви ще бъдат автомобилите преди да приключи поръчката. Тези средства, които ще получи България- те през тази година са над 1 млрд. европейски средства, те се получават на базата на заявена площ, обработваема. Тази площ трябва да бъде контролирана на място с джи пи еси. На това място, когато се отиде в блоковете или пасищата, или високо в планините...
Водещ: Като дойдат еврочиновниците да ги качим в автомобили с подгряващи седалки, а не при обикновени.
Мирослав Найденов: Не, еврочиновниците, както и нашите чиновници трябва да отидат на място и с джи пи еса да премерят. Казва се теренни проверки и на тези проверки те не могат да отидат с друго, освен с високопроходими автомобили Какво е купувано преди? И в ДФЗ, и в Агенция по храните са купувани ирански автомобили, поисках справка. Последните автомобили са били ирански леки автомобили.
Водещ: Това какво означава?
Мирослав Найденов: Това означава, че от фирмата, която ги е доставила, докато стигнат до централата, те са се развалили половината. Защото някой е трябвало да прибере комисионната. Затова нека да не бъдем евтини на брашното, скъпи на триците. Когато са необходими автомобили, с които да се върши работа, още повече, когато става въпрос за гаранция на европейски средства - говоря за теренните проверки на ДФЗ, не може да не се купуват автомобили. Тъй като отговарям на въпроса - срам ли ме е мен? Аз не съм подписвал нищо и не съм купувал, и не се возя в такъв. Возя се в правителствен автомобил, който НСО осигурява. Ако е толкова луксозен този джип, тъй като аз не съм го виждал - прибрах се късно снощи от Съвет на министрите и ще го видя, ще взема да го прехвърля на НСО, където возят чужди делегации, ако е толкова луксозен и ще намеря един не толкова луксозен, но...
Водещ: Въпросът е тези чужди делегации като идват в България са не се качат на по-луксозни автомобили, отколкото ползват в собствените си държави. Другото нещо, което е важно за всеки един от нас, като човек, който живее в тази държава, е, когато вие казвате, че това не е луксозно, да преценим спрямо собствените си нужди и потребности. Един богат човек, който има добра заплата, може да си позволи да изтегли заем и да връща цял живот този заем, за да плаща апартамент, колкото пари са платени за един-единствен джип, който вие казвате , че не е скъп - 160 хил. лв.
Мирослав Найденов: За пореден път казвам и да приключим тази тема. Аз разбрах за джипа вчера и се опитвам да ви обясня. Заглавието беше: За 4 млн. купени джипове". Това не отговаря на истината. Този джип е осигурен с пари от ЕС, той ще бъде за мисии по охрана на границата от шапната епидемия и затова ще се използва. Това е заложено, това са купили. Ако искаха да купят луксозен джип, те щяха да купят друг, а не този. Проверих има ли Тойота без подгряване на седалките- не, няма. Те не могат да поръчат друга Тойота. Това влиза в пакета.
Водещ: Няма Тойота под 160 хил. лв.
Мирослав Найденов: Може и да има, но тя не е това, което са заложили. Примерно, има пикапи, но не е автомобил и джип. Да сложим точка - понеже ме питат и вие ме питахте: срамувате ли се? Аз не се срамувам, защото аз нищо не съм купувал.
Водещ: И не сте му шеф на Йордан Войнов?
Мирослав Найденов: Той е в състава на МЗХ, но това не е чиновник, подчинен директно на министъра. Така че те са похарчили тези средства така, както са преценили.
Водещ: Вие твърдите, че този джип не е за негови служебни нужди?
Мирослав Найденов: Той ще се използва за оборудване, което да се качи в него, да отидат на място. Когато има мисия, те трябва да отидат с нещо. Още повече, когато са получили парите от ЕК. Нека да сложим точка на това, че за един джип ние говорим вчера и днес, а в същото време мисля, че има доста по-сериозни неща.
Водещ: Има, но не е един джип просто. Това е една скъпа покупка.
Мирослав Найденов: Аз изпадам в ситуацията да се явявам адвокат на Агенцията по храните. Поканете директора на агенцията.
Водещ: Правим опит да поканим Йордан Войнов.
Мирослав Найденов: Агенцията прави много повече. Приключи сезонът. И видях, че вие в прегледа на печата коментирахте, че са изядени над 22 хил. тона храни и напитки. И сега да кажа колко от тези храни са бракувани, защото същата тази Агенция по храните, инспектори цяло лято бяха мобилизирани и изпратени на морето.
Водещ: Колко?
Мирослав Найденов: Над 11 тона от тези 22 хил. бяха конфискувани, над 7 хил. яйца, доста риба. Всичкото това, ако не беше спряно от Агенция по храните, ние щяхме да го изядем.
Водещ: Агенцията си върши добре работата и си заслужава хубавите играчки?
Мирослав Найденов: Разбира се. Ето пак. Аз затова реагирах и затова съм тук. Казаха ми - защо ще отидеш да обясняваш нещо за един джип? Това не е работа на министъра. Защото така поставени нещата излиза, че агенцията се занимава само с това. Агенцията прави много други неща. Ако не беше тази агенция шапът щеше да влезе не само в България, а и в ЕС. Затова много моля да може да отдаваме нужното на тези хора, които са го свършили, Когато е трябвало да вземат съответното оборудване и то с пари, които са им предоставени целево от ЕК за борба с този шап и те са взели този автомобил - нека да не го извеждаме, като...
Водещ: Дайте да минем и през другите теми, които наистина са важни. Всички смятаме, че децата, когато ходят на детска градина, трябва да ядат качествена храна. Аз смятам така, вие смятате така. Във вашата наредба изисква ли се от детските градини да купуват само стандартизирани храни?
Мирослав Найденов: В наредбата, която сме подготвили, и която ще обсъдим днес, веднага след вашето предаване, имаме среща заедно с министъра на здравеопазването с родителски организации. Изискването за тази наредба и за промяната на наредбата на Министерство на здравето беше направено от точно тези родителски организации - идеята и на тях, и на нас като администрация е нашите деца да ядат все по-качествена храна. Факт е, от проверките, които направихме, и от това, което виждаме, че нашите деца в момента не ядат най-качествената храна. А сме длъжни да им я осигурим, защото те са най-голямото ни богатство.
Водещ: Изискването е за стандарт? Да бъдат месата по „Стара планина", хлябът- „България"?
Мирослав Найденов: Няма заложено и разписано изискване да бъдат по стандарт „Стара планина" или хляб „България". Има изискване месните продукти да бъдат само от месо - да няма добавки от соеви деривати и други. Когато са млечни продукти - сирене или мляко - те да бъдат от прясно мляко, а не от палмово масло. Когато е хляб или са хлебни изделия, да бъде от брашно, което е минимум Тип 500. Искаме съдържанието на тези храни в детските градини да бъде с качествени съставки. Нека да обясня, че стандартът „Стара планина" не е върхът - може да се направят извън този стандарт много по-качествени продукти. Условието е едно единствено - да бъдат от нормални продукти, да няма в тях добавки, да няма консерванти.
Водещ: Вероятно грешно са ви разбрали от Министерство на икономиката, които са изпратили писмо до вашето ведомство за това, че с тази наредба нарушавате правилата за лоялна конкуренция?
Мирослав Найденов: Това е кореспонденция на ниво експерти. Не мога да коментирам, не съм я виждал, не виждам с какво нарушаваме, ако това е така.
Водещ: Ако е изписано „Стара планина" нарушавате?
Мирослав Найденов: Аз дадох обяснение. Става въпрос за качествени продукти. Ако е месо - да е прясно месото, ако е мляко - да е прясно млякото.
Водещ: Ще се увеличи по този начин цената на един храноден, както се казва, нали?
Мирослав Найденов: Да, ще има съвсем леко увеличение. Ние направихме предварителни калкулации. Цената на храноден би се увеличила с между 7 и 8%, което е между 10 и 15 стотинки на ден. Около 2-3 лв. на месец.
Водещ: Колко струва сега един храноден на едно дете в детска градина?
Мирослав Найденов: Струва около 1,80 лв. на ден и ще струва 1,90 или 1,95. Нека веднага да направим сравнението, че това е половин кутия цигари. Не знам вече в България какво струва 15 стотинки. Има и хора, които и тези 15 ст. не може да си позволят, ние търсим резерви. Обсъждахме с кметове, със служители на детски градини - в момента наредбата за обществените поръчки за доставка на храни в детските градини минават през фирми-доставчици. Ако бъдат допуснати производителите директно, тогава ще изключим посредника и това, което отива като надценка при посредника, може да компенсира тази разлика.
Водещ: Да, защото... как за 2 лв. може да се осигури на детето истинско месо, истински хляб, истински плод?
Мирослав Найденов: Децата в детските градини консумират много малки количества. В момента е 1,80 храноден на едно дете средно.
Водещ: Откога може да влезе това ,което предлагате? Днес отивате да преговаряте и от кога може да стане факт?
Мирослав Найденов: Обществените поръчки се правят година за година. Амбицията ни е до.. или с началото на учебната година в рамките на около месец, това да може да се случи, за да може да организират обществените поръчки за следващата календарна година. Ние сме готови с проектонаредбата - говоря за МЗХ, МЗ имат вече своя наредба, която промениха и е влязла в сила. Това коментирахме с министър Константинов, за да не правим няколко различни наредби, да обединим всичко, защото така и контролните органи ще четат една наредба и ще знаят самите управи на детските градини. Но всичко това се прави, повтарям, по искане на родителите в интерес на нашите деца.
Водещ: Когато правихме тази тема, много родители се обадиха и казаха ,че тази разлика са склонни и те да я платят.
Мирослав Найденов: Става въпрос за 10-15 стотинки - всеки от нас за детето си би ги дал.
Водещ: А иначе те ще се поемат от детските градини?
Мирослав Найденов: Ще се поемат, но те имат резерв. Ако допуснат... Аз съм разговарял с производители на сирене, които казват, че ако директно доставят на детските градини, а не минават през посредници, цената ще бъде друга и тази разлика ще бъде компенсирана.
Водещ: Дайте другата тема. През лятото чуждите медии, може би четохте, ни нарекоха държава, в която се убиват делфини, заради няколко поредни случая, при което на брега на нашето море се появиха делфини с рани, които много приличаха на такива от огнестрелно оръжие. Според вас адекватно ли реагираха компетентните български институции на този проблем?
Мирослав Найденов: Аз видях снимките. Имаше съобщение, че това не са огнестрелни рани, но не беше направена аутопсия и реагирах аз самият в коментар за медиите. Според мен това бяха огнестрелни рани, поне от това, което се вижда и хубаво беше да се направи аутопсия. Ако бяха извикали на място ветеринарната служба, те можеха да направят и тогава да имаме определена достоверност. За тази година има 17 делфина, които са изхвърлени, говоря за целия сезон. За миналата година са били 15. Бройката е почти същата, а за 2009 са били 20. Това е една константна величина. Възможно е част от делфините от естествена смърт да са починали и така да ги е изхвърлила водата. В момента има свръх популация на делфини в Черно море и делфините обикновено нанасят поражение на рибарските мрежи. Възможно е и част от хипотезите са, че те се оплитат в рибарските мрежи и при опита да се освободят, те се нараняват. Не се изключва и възможността за умишлена стрелба. Или поне това, което видяхме на снимката, на мен ми приличаше на рани от огнестрелно оръжие. Затова аз съм разпоредил на Агенцията по рибарство и аквакултури, които осъществяват контрол въобще на риболова в Черно море, да засилят проверките си по-скоро като превенция.
Водещ: А защо на тях? Нали делфинът не е риба?
Мирослав Найденов: Защото те са в Черно море и контролират улова, съответните мрежи и съоръжения за улов на риба. Това да контролират. Те са под контрола на МОСВ, те са съоръжени с катери и те отиват при тези рибарски съоръжения. Могат да наблюдават и ако видят, че има делфини и разговаряйки с рибарите установят подобна практика тя да бъде пресечена.
Водещ: Може да не си признаят рибарите?
Мирослав Найденов: Нека да не обвиняваме с лека ръка рибарите. Имайте предвид, че хора, които са свързани с морето, обичат делфините. Аз имам предвид, че рибарите могат да разкажат случаи, когато те са помагали на оплетени в мрежи делфини.
Водещ: Колко са делфините? Казахте, че има свръхпопулация и може ли наистина да се гледа на тях като на напаст?
Мирослав Найденов: Не, категорично не. Това, че са увеличени делфините означава, че водата е чиста. Това е добър факт.
Водещ: Знаем ли бройката каква е?
Мирослав Найденов: Ако има някаква статистика на бройката, трябва да е в МОСВ, няма при нас подобна статистика. Това, което знам от Агенция по рибарство и аквакултури, че популацията е увеличена. Аз, когато съм посещавал тралери, съм виждал делфини ,които буквално ескортират кораба, който извършва улов.
Водещ: Престъпление ли е, според вас, убийството на делфин?
Мирослав Найденов: Категорично е престъпление, инкриминирано е както убийството на друго животно.
Водещ: Защо не беше разследвано като такова?
Мирослав Найденов: Защото според компетентните власти няма престъпление. Аз видях съобщение, мисля на РПУ-Царево.
Водещ: Ако човек беше намерен със съмнения за огнестрелни рани в тялото му, би трябвало да се започне разследване?
Мирослав Найденов: Отново повтарям - не мога да коментирам, защото предполагам, че те са се позовали на съобщението, че според оценка на експерти е било естествена смърт. Ако има такава оценка, те нямат основание да стартират подобно разследване. Другата седмица, тъй като доста се говори по тези случаи, аз имам намерението и във Варна ние ще организираме среща на представители на неправителствени организации и на различни институции, за да може не само да изясним случая. Да може да набележим мерки, които да не допускат такова нещо.
Водещ: Да не ни наричат убийци на делфини.
Мирослав Найденов: Да, защото тази година имаше прекрасен сезон. А завърши видяхте как - с руските туристи и делфините. Не бива на кацата с мед да слагаме лъжицата с катран.
Водещ: Благодаря, че дойдохте по неудобна за вас тема.
Мирослав Найденов: Аз винаги съм идвал при вас и това е доказателство, че аз няма от какво да се срамувам.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.