• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Правят унифицирана наредба за храненето в детските заведения

Правят унифицирана наредба за храненето в детските заведения

София /КРОСС/ Работна група ще изготви общ нормативен документ, който да обедини наредбите на здравното и земеделското министерства по отношение храненето на децата в училищата и детските градини. Това каза земеделският министър Мирослав Найденов след среща между него здравния министър Стефан Константинов и представители на родителски организации в Министерски съвет, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. На срещата е присъствал и премиерът Бойко Борисов.
Днес МЗХ ще обнародва своята наредба, която трябва да регламентира качеството на храните, които ще се доставят в детските заведения. След това ще започне и работата по унифицираната наредба, която ще е готова до месец.
"Бяхме обещали на родителите, че за първия учебен ден те ще имат съответните наредби, които ще гарантират, че нашите деца, и в училищата, и в детските градини, ще ядат по-качествено и по-здравословно меню. Министерството на здравеопазването преди две седмици обнародва своята наредба, която обаче касае само децата до 7 години. С нашата наредба ние разграничаваме нещата - МЗ прави менюто, а МЗХ разписва това меню с какви по качество храни да бъде изпълнено", обясни Мирослав Найденов.
Той подчерта, че наредбата за качеството на храните е изготвена съвместно с родителските организации и днес ще сложи подписа си под нея. По-късно през деня тя ще бъде качена на сайта на министерството.
С това нормативните документи за храненето в училищата и детските градини стават три. Две на здравното министерство - за децата до 7 години, от 7 до 18 години и една на земеделското. По тази причина премиерът Бойко Борисов е разпоредил създаването на работна група, която в срок до един месец трябва да ги обедини.
Той обясни, че наредбата на МЗ засяга само менюто - колко пъти и какво количество да ядат децата. "Ние издаваме наредба за качеството. Ако някой прави обществена поръчка за сирене, той трябва да се съобрази с тази наредба и сиренето, което доставят на нашите деца, да не е сирене с тебешир, палмово масло и т.н. Това е, което разписваме в момента", каза министър Найденов.
Той беше категоричен, че в храните на децата категорично няма да влизат млечни продукти със заместители, каймата и местните произведения трябва да бъдат само от месо, хлябът и хлебните изделия - от качествено брашно.
В контрола по спазването на новите изисквания ще участват и родителските организации.
Мирослав Найденов каза още, че цената, която плащат родителите няма да се промени, ако от обществените поръчки на общините отпаднат посредниците и храната се доставя директно от производителите. Иначе, според калкулациите, цената би следвало да се увеличи със 7-8 %, допълни той. "Това означава 10-15 ст. на ден, за дете. Или 2-3 лева месечно. Мисля, че всеки родител ще бъде готов да ги плати", каза още Мирослав Найденов.
/ВС/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.