• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

От 2003 г. насам птичият грип е бил регистриран в повече от 50 страни в Африка, Азия, Европа и Средния Изток

От 2003 г. насам птичият грип е бил регистриран в повече от 50 страни в Африка, Азия, Европа и Средния Изток

София /КРОСС/ Избухванията на H5N1 птичи грип у домашните птици в Азия и намерените единични случаи при птици в Европа будят тревога по отношение на многобройните източници на инфекцията и на риска за човешкото здраве при различни контакти. До момента има доказателства, че хората се заразяват при директен контакт с инфектирани живи или мъртви птици. Световната здравна организация е разтревожена от това, че вирусът би могъл да се разпространи и с контаминирани храни приготвени от птици. До сега няма данни, които да сочат, че заразата може да се разпространи с добре обработени термично птичи продукти (дори те да са били контаминирани преди приготвянето им). Има случаи, обаче, на заболяването у хора, които се свързват с консумирането на сурова храна, контаминирана с птича кръв. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните като се позоваха на информация от Центъра за оценка на риска.

Последният регистриран случай на зараза с птичи грип е от 9 август 2011. Това е момиченце на 6 години от областта Демнхур, губерния Бехира в Египет. Детето е било в контакт с болни домашни птици, лекувано е с остелтамивир и е оздравяло. Данните за Египет от 1997 г. насам показват, че са се разболели 151 човека, от които 52 са починали.

Птичият грип се следи от 1996 г. насам след първото му избухване в Китай. Първите 18 заразени човека, между които 6 починали са регистрирани през 1997 г. също в Китай.

От декември 2003 г. насам птичият грип е бил регистриран в повече от 50 страни в Африка, Азия, Европа и Средния Изток, като H5N1 вирусът е бил изолиран от домашни и диви птици. Повече от 10 страни са съобщили и за заразени хора. През 2007 СЗО въведе електронна система за следене движението на вируса по света, която облекчи в известна степен работата на епидемиолозите, които се занимават с оценката на рисковете при избухването на птичия грип (www.who.int/fluvirus_tracker).

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.