• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Камерън: Великобритания иска справедливост за семейството на Литвиненко

Камерън: Великобритания иска справедливост за семейството на Литвиненко

Лондон, Великобритания /КРОСС/ Британски депутати поискаха днес от премиера на страната Дейвид Камерън да отбележи, че "има напредък" по "делото Литвиненко", след посещението му в Москва на 12 септември, съобщава РИА Новости.

По време на седмичната сесия на народните представители един от депутатите представляващ интересите на избирателния си район, където живее вдовицата на починалия преди няколко години в Лондон бивш ФСБ офицер Литвиненко, попита министър-председателя да се каже по какъв начин е обсъдено убийството на Литвиненко по време на посещението му в Кремъл.

"Срещал съм и все още ще се срещам с вдовицата на Александър Литвиненко, Марина Литвиненко и искам да я запозная за напредъка по разплитането на този случай след посещение на Камерън в Москва", отбеляза депутата.

Припомняме, че Литвиненко почина в Лондон на 24 ноември 2006 г. в резултат на отравяне с полоний-210. Британските разследващи обвиниха за убийството му настоящия заместник на Държавната дума и депутат от руска ултранациналистическа партия Андрей Луговой.

Русия отказва да екстрадира Луговой, позовавайки се на забрана за екстрадиция на граждани на страната в чужди държави. Това доведе до рязко влошаване на отношенията между Москва и Лондон.

"Министърът на външните работи Уилям Хейг се срещна с Марина Литвиненко преди отпътуването ми до Москва. И искам да ви уверя, че британското правителство не е променило позицията си за убийството. Нуждаем се от адекватно обяснение как се е случило то и кой е отговорен за него. Ние искаме справедливост за това семейство", подчерта в отговора си Камерън. Той добави, че по време на еднодневната му визита в Москва, той е повдигнал въпроса не само на Литвиненко, но и за адвоката Сергей Магнитски и други теми, свързани със защитата на човешките права и бизнеса в Русия.

/НИ/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.