• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

"Дойче Веле": Албанците в Черна гора са излъгани и унизени

"Дойче Веле": Албанците в Черна гора са излъгани и унизени

Подгорица, Черна гора /КРОСС/ Всички представители на албанските партии напуснаха днес парламента на Черна гора, когато трябваше да се гласува изборния закон, смятайки, че са "измамени и унизени", защото по този начин те загубиха своята специална избирателна единица, отбелязва в днешната си обзорна статия радио "Дойче Веле". Според местни медии, недоволните албански депутати са заявили, че оттук насетне те "по друг начин" ще разговарят с властите в страната.  

Междувременно на случващото се в парламента в Подгорица реагира и Националния съвет на албанците в Черна гора, според който новият Избирателен Закон е "дискриминационен и антиалбански".

Някои политически партии на албанците от дълги години вече са в черногорското правителство и винаги досега са давали силна подкрепа на управляващата коалиция. Шефът на парламентарната група на албанските национални партии в черногорското събрание Васел Синищай подчерта, че след цели две десетилетия парламентаризъм, албанците в Черна гора достигнаха до там, че "да се борят за основните си права".

Той за кореспондента на радио "Дойче Веле" в Подгорица отбеляза, че правата на албанците са били по-добри в Държавната общност на Сърбия и Черна гора, отколкото в независима Черна гора, припомняйки при това, че на референдума за отделяне на държавата от Сърбия албанците почти на 100% са гласували "за" отделянето.

С новия закон албанците в Черна гора загубват своята специална избирателна единица, от която се избираха пет от общо 81 депутати.

В Конституцията на Черна гора е записано обаче, че в държавните органи и институциите трябва да бъде осигурено пропорционално представителство на малцинствата.  

"Такова настроение на властта налага нуждата да поискаме помощ не само от нашата изконна държава Албания, но и от правителството на Косово, подчерта Синащай.

Представителите на албанците заявиха, че решението за по-нататъшните им действия ще бъде взето на заседанието на Национален съвет, който ще се състои в началото на следващата седмица.

Една от опциите, която ще се разглежда ще бъде и бойкота на държавните институции. Според резултатите от последното преброяване на населението през април тази година, албанците съставляват пет на сто от общата численост на черногорското население.

/НИ/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.