• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Двойно се е увеличило усвояването на евросредствата за първата половина на годината

Двойно се е увеличило усвояването на евросредствата за първата половина на годината

София /КРОСС/ Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове представи своя Междинен доклад за усвояването на средствата от ЕС. В заседанието на комисията участваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, посланиците на държавите-членки на Тройното председателство на ЕС – Полша, Дания и Кипър, както и представители на изпълнителната власт, съобщават от пресцентъра на парламента.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева отбеляза при откриването на заседанието, че чрез редовните доклади на комисията се е очертала положителната практика на последователен контрол от страна на парламента върху процесите, свързани с управлението на европейските средства в България. Тя посочи, че комисията води и засилен диалог по всички важни теми от европейския дневен ред с представителите на гражданското общество чрез Съвета за обществени консултации. Убедена съм, че установената традиция на двоен демократичен контрол върху европейските средства – от страна на парламента и гражданския сектор, подпомага изпълнителната власт и спомага в работата на държавните институции да има повече прозрачност и отчетност, каза председателят на парламента. Цецка Цачева изрази надеждата си, че засиленият диалог ще продължи, за да бъде формулирана визията за развитие на страната през следващия програмен период 2014 – 2020 г.

Председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Моника Панайотова представи междинния доклад, който обхваща 21 програми, финансирани с европейски средства. В него се прави преглед на постигнатия напредък за периода януари – юни 2011 г. и на проблемните области в изпълнението на Оперативните програми и другите инструменти с европейско финансиране, както и се насочва вниманието към препоръките на КЕВКЕФ за следващия програмен период 2014 – 2020 г. Моника Панайотова отбеляза, че има два пъти ръст в усвояването на европейските средства през първата половина на тази година и добро изпълнение на самите прогнози, което показва способност за планиране от страна на управляващите органи и възможност за гъвкавост. Вече можем да говорим за стабилност и надеждност на системите за управление и контрол, посочи тя. По думите й все още административният капацитет се запазва като един от основните проблеми при усвояване на средствата, но трябва да се отбележи напредъкът по отношение на укрепване на капацитета на Управляващите органи и бенефициентите.

Министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев отбеляза, че голяма част от оперативните програми могат да се похвалят към момента с изключително нисък процент на грешки – по-нисък от средноевропейския, което показва добре работеща система и на национално ниво, и на ниво управляващ орган. По думите му това означава, че всички участници в процеса, не само институциите на държавната власт, но и бенефициантите от различни категории, все по-добре се справят с подготовката и управлението на процесите. Министър Дончев посочи, че до голяма степен финансирането по всички финансови инструменти е следвало нуждите, които страната има и тези, които ще се появят след една, две или три години.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.