• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Двойно повече ученици в Софийската семинария през учебната 2011/2012

Двойно повече ученици в Софийската семинария през учебната 2011/2012

София /КРОСС/ С архиерейска св. Литургия днес започна новата учебна 2011/2012 година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. С благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим празничната св. Литургия бе отслужена от Негово преосвещенство Знеполския епископ Йоан, в съслужение с ректора на учебното заведение - ставр. ик. д-р Захарий Дечев, и храмовото свещенство, столични духовници и свещеници – родители на ученици от семинарията. По традиция учебната година в семинарията започва ден преди останалите училища, защото на 14 септември Православната Църква отбелязва големия християнски празник Въздвижение на св. Кръст Господен.

Сред официалните гости на празника бе кметът на район Лозенец – г-н Прошко Прошков. От името на министъра на образованието и младежта и науката Сергей Игнатов бе прочетен поздравителен адрес, в който се подчертава необходимостта от активност и трупане на ценен опит по пътя към самоусъвършенстване и постигане на мечтите.

След официалните приветствия в двора на семинарията беше отслужен празничен водосвет. Епископ Йоан отправи молитва към Бога за успешна, здрава и благословена учебна година и за успех на всички ученици и учители от София и страната.

Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом д-р Захарий Дечев обяви, че през новата учебна година в средното духовно училище ще се обучават 14 ученика в редовния курс и 37 души – в паралелния. „Макар че през последните години сме подложени на силен демографски срив, религиозното чувство у младите хора продължава да укрепва и да се засилва. Доказателство за това е факта, че тази година се радваме на два пъти повече ученици в сравнение с миналата година. В семинарията се обучават младежи от цялата страна и етнически българи от Македония, Молдова, Украйна и Албания. Висока атестация за доброто качество на обучението в духовното училище е и подчертано засиленият интерес в паралелния курс, където приемаме зрели хора с осъзнати и трайни интереси към богословието като бъдеща професия”, посочи още отец Захарий Дечев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.