• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Вежди Рашидов открива учебната година две училища по изкуствата в Пловдив

Вежди Рашидов открива учебната година две училища по изкуствата в Пловдив

 

Пловдив /КРОСС/ Министърът на културата Вежди Рашидов ще открие новата учебна година в Националното музикално училище „Добрин Петков” и в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив.

Празничната церемония по повод началото на новата учебна година в Националното музикално училище „Добрин Петков” в Пловдив ще започне в 10 ч. в залата на училището на ул. „Иван Вазов” № 23. В 11 ч. на 15 септември министър Вежди Рашидов ще даде старт на новата учебна година и в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” на ул. „Янко Сакъзов” № 2а в Пловдив.

Със средства по Оперативна програма „Регионално развитие”, преди началото на учебната 2011/2012 г. успешно приключи реализацията на мащабен проект за модернизация на сградата на Националното музикално училище „Добрин Петков”, който ще осигури значително по-добри условия за подготовка на учениците. Така училището ще може в по-голяма степен да изпълнява функцията си на културен институт и да привлича с модерната си база ученици от цялата страна. Видни възпитаници на училището са: Милчо Левиев, Йордан Дафов, проф. Недялчо Тодоров, проф.Елисавета Казакова, Кеворк Мардиросян, Марио Хосен, Найден Тодоров, Григор Паликаров и др. В училището се приемат и обучават деца и ученици от І до ХІІ клас в областта на класическата музика и танца. През 2011/2012 учебна година учениците ще са 380. Училището е инициатор и организатор на три конкурса – Международен конкурс за ударни инструменти „Пендим”, както и на националните конкурси с международно участие „Добрин Петков” за цигулари и на „Шуман-Брамс” - за пианисти.

Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив посреща новата 2011/2012 учебна година в нов дом – възпитаниците й вече ще учат в предоставената от община Пловдив ремонтирана сграда на ул. „Янко Сакъзов” №2а, която дава много добри възможности за осъществяване на пълноценен образователен и творчески процес. В училището се приемат и обучават ученици от VІІІ до ХІІ клас по специалностите живопис, стенопис, скулптура, графика, иконопис и рекламна графика. През новата учебна година в гимназията ще има 185 ученици. От 2000 г. училището е организатор и домакин на международен симпозиум “Арт Колаж“, както и на Национална младежка изложба - конкурс “Колаж“. Гимназията организира и открива всяка година над 20 самостоятелни и общи изложби, конкурси с възможност за участие на всеки ученик. Гимназията е носител на награди от национални и международни конкурси и изложби (Япония, Индия, Англия, Полша, Белорус и др.).

 

Заместник-министърът на културата Митко Тодоров ще открие новата учебна година в Професионалната гимназия по каменоделство в Кунино в 9:30 ч. на 15 септември.

 

Главният секретар на Министерство на културата Стоян Стоянов ще открие новата учебна година в Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в София в 10:00 ч. на 15 септември.

 

Парламентарният секретар на Министерството на културата Боян Милушев ще участва в празничната церемония по откриването на новата учебна година на 15 септември от 10 часа в Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука” на бул. „Сливница” № 134 в София.

 

В Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” в София на бул. „В. Левски” № 62 учебната година ще бъде открита в 11:00 часа на 15 септември от Красимира Филипова, директор на дирекция „Изкуства и творческо поколение” в Министерство на културата.

 

В Националния учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура учебната година ще бъде открита утре в 10:30 часа от Деяна Данаилова, директор на дирекция „Културна политика” в Министерство на културата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.