• 11 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Европейските депутати: Башар ал Асад трябва да се оттегли

Европейските депутати: Башар ал Асад трябва да се оттегли

 Страсбург /КРОСС/ В резолюция, приета на 15 септември, европейските депутатите призоваха за спиране на насилието спрямо мирните протестиращи в Сирия и подчертаха, че президентът Башар ал Асад трябва незабавно да се оттегли. В друга резолюция, одобрена същия ден, те дадоха своята пълна подкрепа за Националния преходен съвет в Либия, като поискаха Кадафи да бъде изправен пред съд и да бъдат освободени все още замразените либийски активи.

Депутатите строго осъждат "нарастващото прибягване към сила" срещу мирни участници в протестите, "включително масови арести, убийства без съд, произволно задържане, случаи на изчезване и изтезания", по отношение на защитниците на демокрацията и на правата на човека, както и журналистите.

По отношение на ситуацията в Сирия, председателят на ЕП Йежи Бузек заяви: "Ние не можем да позволим на сирийския режим да продължи убийството на сирийски хора. Властите в Дамаск са загубили всичката си останала легитимност и трябва незабавно да се оттеглят. Надявам се, че сирийската опозиция ще се обедини и предложи надеждна алтернатива за политически преход. Ние, европейците, трябва да поемем своята отговорност да защитим цивилното население и демокрацията."

 

Репресиите трябва незабавно да спрат и Асад да се оттегли

Членовете на ЕП призовават още веднъж за незабавно прекратяване на жестоките репресии срещу мирни демонстранти и на тормоза над техните семейства, изразявайки съболезнования на семействата на жертвите и своята солидарност със сирийския народ в борбата за неговите права.

 

Парламентът призовава президента Башар ал Асад и неговия режим незабавно да предадат властта и иска "независимо, прозрачно и ефективно" разследване на убийствата, арестите и използването на мъчения от страна на сирийските сили за сигурност, така че извършителите да бъдат подведени под отговорност.

 

Целеви санкции

Резолюцията приветства приемането на нови ограничителни мерки на ЕС срещу сирийския режим, включително забраната за внос на сирийски нефт в ЕС. Европейските депутати призовават за по-нататъшни санкции срещу режима, които обаче трябва да имат минимални отрицателни последици за условията на живот на сирийския народ.

 

Обединена и демократична Либия

В отделна резолюция, която ЕП прие също на 15 септември, депутатите поздравяват либийския народ за смелостта и решителността му, като същевременно приветстват падането на 42-годишния авторитарен режим на Муамар Кадафи.

Европейският парламент изразява пълна подкрепа за Националния преходен съвет (НПС) и призовава ЕС да съдейства на новото либийско управление за изграждането на "обединена, демократична и плуралистична" Либия, в която са гарантирани правата на човека, основните свободи и правосъдието.

Текстът на резолюцията призовава държавите от ЕС да предприемат стъпки пред Съвета за сигурност на ООН, за да се разреши освобождаването на все още замразените либийски активи, за да може НПС да изпълнява необходимите управленски функции.

Членовете на ЕП призовават също за ефективна обща стратегия на ЕС за Либия и изискват от държавите членки да се въздържат от едностранни действия или инициативи, които биха могли да намалят нейното въздействие.

 

Кадафи трябва да бъде изправен пред правосъдието

Резолюцията призовава всички страни, и особено съседните на Либия държави, да си сътрудничат с НПС и Международния наказателен съд, за да се гарантира, че Муамар Кадафи и неговото обкръжение ще бъдат съдени за своите престъпления.

 

Демобилизиране и реинтеграция на бившите бойци

Депутатите подчертават нуждата от помощ на ЕС за извършването на реформа в либийските полиция и въоръжени сили, както и за разоръжаване, демобилизиране и реинтеграция на бившите бойци, както и за засилване на граничния контрол.

Парламентът призовава НПС да защитава правата на малцинствата и уязвимите групи, включително хилядите мигранти от района на Африка на юг от Сахара, които са обект на тормоз единствено поради цвета на кожата си.

 

Либийските природни ресурси трябва да бъдат от полза за цялото население

В заключение, депутатите призовават НПС да се ангажира с "високи стандарти за прозрачност" в националните стратегически сектори на икономиката, за да може либийските природни ресурси да бъдат от полза за цялото население.

 

Процедура: незаконодателна резолюция

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.