• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Вестниците днес

Вестниците днес

София /КРОСС/ Преглед на печата

в. "ДНЕВЕН ТРУД"

“Брокерите” - групичка около “Софийски имоти”

Емилия Караабова, Вангелина Михайлова

Скандал се разрази между групите на ГЕРБ и БСП в Столичния общински съвет на първото заседание след летния отпуск. Поводът - тримата съветници, които през 2007 г. поискали подкуп от Росен Плевнелиев.

“Кой иска да спечели изборите с лъжи”, попитаха в декларация от ГЕРБ. Те нарекоха “груба предизборна” манипулация подмятането на имена и лъжливи внушения от страна на БСП. И припомниха - кандидатът им за президент вече е заявил, че лично не му е искан подкуп, а става дума за подмятания и намеци. Казал го е още през 2007 г. и в интервю за в. “Банкеръ”.

Най-често лихвари купуват гласове

Владимира ГЕОРГИЕВА

Рисков е местният вот, а застрашени - малките общини

Най-рискови за купуване на гласове по време на изборите са малките общини. Техните жители лесно могат да бъдат поставени в зависимост от лихвари и заложни къщи, обяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

В четвъртък той, главният прокурор Борис Велчев и шефът на ДАНС Константин Казаков подписаха заповед за взаимопомощ между институциите в борбата с купуването на гласове по време на изборите тази есен.

 

в. "24 ЧАСА"

Блокират имане на килър за 9 млн. лв.

Съдът е замразил имоти и банкови сметки за общо 9 млн. лв. на подсъдим по "Килърите", стана ясно вчера.

Магистратите са ги блокирали по искане са комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, съобщи шефът й Тодор Коларов. Той отказа да посочи името на подсъдимия, само уточни, че е обвинен за участие в една от знаковите организирани престъпни групи. Според осведомени източници става въпрос за уличен от групата на Килърите.

Адвокатката от аферата "Златев" измамила и баба

Задържаната през август 2009 г. адвокатка Силвия Илиева-Спасова, която чрез измама пробва да продаде супер-скъп имот в центъра на София, собственост на бащата на Валентин Златев-Васил, е опитала да отмъкне и жилището на възрастна дама. Става дума за къща с двор зад столичната баня "Мадара".

Тя действала чрез банда роми, които обикаляли апетитни имоти и проучвали дали се обитават и кой живее в тях. Така стигнали до самотно живеещата баба.

 

в. "СТАНДАРТ"

Вдигат скоростта по булевардите

Да вдигне максималната позволена скорост по основните булеварди на София обмисля Столичната община. Целта е автомобилите да се движат по-бързо, а задръстванията, както и вредните емисии да се намалят. Вдигането на скоростта е само част от Генералния план за организация на движението в града, който ще се разглежда в градския парламент идната седмица. В момента ограничението по тези трасета е от 50 до 80 км/ч, припомниха от Столична община.

Третокласник върна чанта с 2200 лева

Рисувани глави хит на 15 септември, четат уроците с мама в нета

Третокласник стана героят на новата учебна година. Ученикът от варненското СОУ "Кл. Охридски" Александър Йорданов намери и върна загубена чанта с ключове и 2200 лв. на собственика им. Детето попаднало на находката на паркинг за товарни автомобили в Аксаково и веднага съобщило на баща си. След това отнесло и предало чантата в полицията. Униформените уведомили собственика, който се оказал управител на транспортна фирма. Той си получил чантичката без никакви липси.

 

в. "НОВИНАР"

Удрят купувачите на гласове с по-тежки наказания

Около 80 на сто от наказанията, наложени от съда за търгуване с гласове по време на политически избори, са парични санкции. Почти всички осъдени за този тип престъпления са се разминали с глоби. „Против съм завишаването на санкциите в Наказателния кодекс (НК), но има места, където сме доста толерантни към нарушителите”, заяви главният прокурор Борис Велчев. Според него въпреки осъдителните присъди в обществото оставало чувството за безнаказаност.

Христо Стоичков: Заставам с името и авторитета си зад Росен Плевнелиев"

Футболната легенда Христо Стоичков направи изявление до медиите, в което увери, че „залага името и целия си авторитет зад Росен Плевнелиев и новото бъдеще на България”. Носителят на Златната топка за 1994 г. застана зад кандидата за президент на ГЕРБ, заявявайки, че той е мъжкар, точно като него, Борисов и Цветанов.

Стоичков решил да пусне обръщението, след като седми ден гледал как провалени политици се упражняват върху името и авторитета на Плевнелиев, който бил изключително уважаван от европейски институции и всички българи.

 

в. "ДНЕВНИК"

Пловдивчани съдят общината за мръсния въздух

Павлина ЖЕЛЕВА

Всеки жител на града може да се присъедини към делото

За първи път в България граждани ще съдят колективно община заради чистотата на въздуха. Асоциацията за европейска интеграция и права на човека и сдружението на предприемачи „Бизнес експертен съвет" подадоха безпрецедентен иск срещу община Пловдив. Целта е администрацията и местната екоинспекция да бъдат принудени да вземат мерки. Делото е заведено от юристите от асоциацията. ръководена от адвокат Михаил Екимджиев, както и от общинския съветник (кандидат за нов мандат сега) и бизнесмен Любозар Фратев, които живеят и работят в Пловдив.

Елизабет Пелсез: Необяснимо охолство е повод за конфискация във Франция

Павлина ЖЕЛЕВА

Необяснимото богатство е темата, която събра в София представители на 6о държави на годишната конференция на CARIN - международната неформална мрежа на експерти, чиято дейност е насочена към установяване и отнемане на престъпни активи. За конференцията пристигна и директорът на френската Агенция за конфискация и управление на отнетите активи Елизабет Пелсез. Това е нова институция за Франция - държава с правна система, близка до българската. Специално за „Дневник" тя се съгласи да разкаже за борбата с необяснимото богатство.

 

в. "КЛАСА"

Бизнесът предупреди за рязко вдигане на цените заради новите водни такси

ИСКАТ СПЕШНО ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА ТАРИФИТЕ, ВЛИЗАЩИ В СИЛА ОТ ДОГОДИНА

Приходите драстично ще намалеят, защото компаниите трябва да променят охладителните си системи

Въведената нова тарифа за водоползване и водовземане оскъпява промишленото водоснабдяване от повърхностни води близо три пъти - с 275 процента, а снабдяването от подземни източници поскъпва 700 пъти, сочат данните на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). По информация на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки завишената такса ще увеличава разходите на компаниите 150 пъти до 0,75 лв. за куб. м.

НАП и НОИ ще опростяват осигурителните декларации

Планирането на приходите от вноските също ще става съвместно

Националната агенция за приходите (НАП) и Националният осигурителен институт (НОИ) ще работят върху опростяването на осигурителните декларации, значителното съкращаване на броя на банковите сметки и кодовете за вид плащане на осигурителни вноски. За това се разбраха на първата си съвместна среща управителят на НОИ Бисер Петков и изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов в сряда, съобщиха от данъчното ведомство.

 

в. "ДУМА"

Закриват масово земеделски училища

Не може в съседни малки селища да има еднакви селскостопански гимназии, мотивира се Найденов

Масово закриване на земеделски училища ще предприеме земеделското министерство. Това съобщи изненадващо министър Мирослав Найденов при посещението си в Селскотопанската гимназия в Садово в първия учебен ден. "Поради проблемите в момента в нашето средно образование се налага да бъдат силно редуцирани тези учебни заведения", каза министърът. Според него тези, които ще останат, ще предлагат наистина качествено образование.

2,5 млрд. лв. губим от контрабанда за година

Дянков и Цветанов знаят, но си траят, алармираха от левицата

Над 2,5 млрд. лева ще са щетите от контрабанда на цигари и горива до края на тази година. Рекордни ще са загубите от продажбата без акциз, а МВР и финансовото министерство нищо не правят, предупредиха депутати от левицата вчера. Ведомствата на Дянков и Цветанов са министерства на контрабандата, заяви бившият вътрешен министър Румен Петков.

 

в. "СЕГА"

БНБ отчете рекорден срив на инвестициите

РАЛИЦА ПЕЙЧЕВА

Въпреки кризата българските емигранти изпращат повече пари у нас

Драстичен спад на преките инвестиции в страната отчете БНБ вчера. През първите седем месеца на 2011 г. те са били 183.8 млн. лв. За същия период на миналата година те са били 776 млн. лева. Ситуацията е още по-драматична спрямо същия период на 2009 г., когато преките инвестиции са били над 1.8 млрд. евро.

Агроминистърът се закани да затваря училища, ако не хранят здравословно

ДРАГОМИР НИКОЛОВ

Мирослав Найденов ще следи и кухните за 6-месечните пеленачета

Земеделският министър Мирослав Найденов вече е на път изцяло да изземе функциите на колегите си, отговарящи за образованието и здравеопазването. Навръх първия учебен министър Найденов се закани да затваря училища, ако в столовете им не се предлагат скъпите колбаси "Стара планина", хляб "България", сирене по БДС. Той се притича на помощ и на младите майки за пълноценно хранене на най-малките и затова освен в детските градини ще следи стоки по стандарт да влизат по-често в менюто на детските кухни, от които се взема храна за пеленачета след 6-месечна възраст и за детските ясли.

 

в. "ПАРИ"

Трайков: Спорът е кампания срещу българския туризъм

Дарина Черкезова

Според икономическия министър руските туроператори е трябвало да се погрижат за блокираните туристи

"Вече няколко дни сме свидетели на безпомощна, не-аргументирана, но затова пък агресивна кампания срещу България и българския туризъм." Това заяви вчера от парламентарната трибуна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Изслушването му бе поискано от Коалиция за България във връзка с кризата със стотиците блокирани в България руски туристи през уикенда. Ден по-рано от партията поискаха оставката на министъра и неговият заместник с ресор туризъм Иво Маринов. Според Трайков държавата е била заложник във "водевилна търговска войнамежду две компании", а междувременно опозицията и по-конкретно една партия е "вдигнала знамена" на гърба й, на този на туристите и на работещите в туристическия бизнес.

Съдът забрани застрояването в местността Иракли

Златина Димитрова

С решението си съдът застана зад твърденията, че инвеститорите не отчитат ефекта върху природата

Бургаският административен съд определи за незаконно издаденото одобрение за строеж на компанията „ЕС ПИ ЕМ - СУИС ПРОДЖЕКТ МЕНИДЖМЪНТ" ЕООД в защитената местност Иракли. Решението е от 8 септември и може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд. Ако то бъде потвърдено на последна инстанция, строежът трябва да бъде премахнат. С това решение съдът за първи път потвърждава твърденията на природозащитниците, че съществува кумулативен ефект върху природата, който инвеститорите не отчитат.

 

в. "ТЕЛЕГРАФ"

БОЙКО БОРИСОВ: Правят си политика на гърба на Плевнелиев

Сини и червени го забъркват в измислени скандали, заяви премиерът

Сини и червени политици     забъркват    Росен Плевнелиев в измислени скандали и си правят политика на гърба на добрината му.

С тези думи премиерът Бойко Борисов защити в интервю за TV7 бившия регионален министър и настоящ кандидат на ГЕРБ за президент.

Поводът за думите му бяха опитите на червени общинари да изкарат Плевнелиев виновен за това, че не е сезирал органите на властта за поискан му подкуп.

17 лв. на минута за венчавка в църква

ЕЛИ КРУМОВА ИЛКА КАТРЕВА МЛАДЕНА ГЕРМАНОВА

Около 17 лева на минута излиза венчавка в центъра на София. Ритуалът трае средно по 15 минути в случаите, в които броят на двойките запълва изцяло графика на свещениците. Средната тарифа е 250 лева в по-големите храмове. Това показа проверка на „Телеграф" за ценоразписите на църквите в София.

 

в. "МОНИТОР"

Българи дариха земя за храм край Букурещ

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА

Теренът в Снагов струва десетки хиляди евро

Очакват отговора на Българската патриаршия

Две години след като българите в Букурещ останаха без свой храм, заможни наши сънародници дариха терен за построяването на нова църква.

Благородната постъпка е дело на Надежда и Велин Ганеви - майка и син, които от години развиват успешен бизнес в Румъния. Мястото се намира в община Снагов, която е като елитно предградие в северната част на румънската столица, и струва десетки хиляди евро. Край красивото едноименно езеро се издига една от бившите резиденции на Николае Чаушеску, а в близката гора са скътани десетки правителствени вили и семейни имения на богати румънци.

Сменят шефовете на общинските фирми

ЗДРАВКА АНДОНОВА

Веднага след изборите в София

20 дружества ще са с нови директори, пишат условията за мераклиите сега

Директорите на 20 общински фирми в София ще бъдат сменени след кметските избори. Един месец след конституирането на новия местен парламент трябва да бъде обявен подбор на шефове на транспортните дружества, пазарите, парното и чистотата, реши Столичният общински съвет вчера.

 

в. "ЗЕМЯ"

1550 затворници тръгват на училище, 252-ма ще са в първи клас

Учебната година започна и в Софийския затвор вчера. Тя бе открита от министърът на правосъдието Маргарита Попова. В затворническото общежитие - Казичене, на чиято територия се намира основното училище, се обучават 60 човека. Още 65 - в общежитието в Кремиковци и 90- в корпуса на Софийския затвор. Общо в местата за лишаване от свобода през учебната 2011-2012 година са включени 1550 души. 252-ма от тях ще бъдат в първи клас. В обучителния процес в Стара Загора ще бъдат включени 503 души, в Сливен - 278, в Ловеч - 248 души, във Враца - 235, в Бойчиновци - 70.

Борисов оневини своите за скандала, отново медиите му виновни

Премиерът Бойко Борисов оневини всички в партията си зарада скандала с кандидата за президент на ГЕРБ и отново изкара медиите виновни за него. Разликата между мен и Росен Плевнелиев е, че аз съм полицай, и щях да хвана тези, които са искали подкуп, заяви премиерът Бойко Борисов по три телевизии вчера. Според него синьо-червените се възползват от добрината на кандидата на ГЕРБ за президент и се опитват да си правят политика на негов гръб. Премиерът не успя да обясни защо вицето му Цветан Цветанов не е сигнализирал, след като е знаел за случая, но попита защо БСП, които са имали министър на вътрешните работи по това време, не са се намесили, след като и те са знаели.

 

в. "АТАКА"

Преди прокуратурата Борисов оневини Цветанов и Плевнелиев

Още преди прокуратурата да е приключила проверката по случая с изнудването на Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов го оневини в телефонни интервюта за телевизии. Той призова името на кандидата на ГЕРБ за президент да не се замесва повече в случая. Борисов смята, че Цветан Цветанов също не е виновен и не е направил гаф с разкритието си, че през 2007 г. трима столични общинари са изнудвали Плевнелиев за 500 000 евро, за да придвижат проекта му за Бизнес парка в София, но той не подал сигнал.

Патриотите решават проблема със сметоизвозването в Калофер

Проблемът с извозването на боклука в Калофер е много сериозен и настоящата управа не може да се справи с него. Това заяви Йордан Колев, кандидат-кмет на националистите в града. Според издадените разпоредби сметоизвозването трябвало да се извършва всяка седмица, но се случвало цял месец да не се извозват битовите отпадъци. Според него липсата на действия се дължи главно на отказа за сработване на градоначалника от ГЕРБ София Димитрова и кметството в общинския център Карлово, където господства БСП.

 

в. "168 ЧАСА"

Румънците извършват 20 пъти повече престъпления от българите

Вероника ЛАЗАРОВА

Пред нас в негативната класация са португалците, французите, италианците и германците

20 пъти повече престъпления от българите са извършили румънците, пребиваващи на територията на Великобритания, показва доклад на Асоциацията на полицейските началници. Данните, обобщени в документа, са за 2010 г.

Само за последните три години броят на гражданите от различните европейски държави, осъдени заради нарушаване на закона в Обединеното кралство, се е увеличил три пъти, показва полицейската справка. Докато през 2007 г. присъдите са били 10 736, през миналата година цифрата е набъбнала до 27 563.

Агент на ДС, мюфтия и оксиженист осъдени за купуване на гласове

Кирил БОРИСОВ

Отново замириса на избори и партиите наточиха зъби за власт. Купуването на гласове отново е най-актуалната тема за предстоящия вот. Прокуратурата зове да бъде сезирана за купувачи. Политически лидери се кълнат, че само тяхната партия не пазарува гласоподаватели. Създават се интернет портали против порочното явление. В същото време от седмици насам валят сигнали от различни краища на България, че купуването на гласове вече е започнало, а организираните групи за това са в усилени преговори с различни политически партии.

 

в. "ПОЛИТИКА"

Електронен дневник ще намалява отсъствията

Цветелина СТЕФАНОВА

Броят на неизвинените отсъствия в училище ще падне наполовина с въвеждането на електронния дневник. Това стана ясно по време на представяне на новата информационна система в присъствието на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Мярката щяла да подобри и дисциплината на учениците в час.

Срещу 1.20 лв. на месец родителите ще бъдат уведомявани ежедневно чрез обаждане по телефона, есемес или имейл за състоянието на децата си в училище. Това включва информация за текущи оценки, забележки, отсъствия и родителски срещи. По този начин се предоставя възможност за постоянен контрол върху здравето поведението и обучението на учениците, обясниха от фирмата, произвела софтуера.

Външно готви списък с 37 нови посланици

Георги АНГЕЛОВ

Пет души се борят за място на стажант-аташе

Всички 37 посланици, сътрудничили на Държавна сигурност, ще бъдат сменени в най-скоро време. Това съобщи говорителят на МВнР Весела Чернева във вторник. Министерството ще изпълни намерението си да се прочисти от служители на бившите тайни служби, въпреки че Законът за дипломатическата служба беше оспорен от БСП пред Конституционния съд.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.