• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Бисер Троянов: Добре е, че купуването на гласове се криминализира

Бисер Троянов: Добре е, че купуването на гласове се криминализира

 

Бисер Троянов, говорител на ЦИК, пред БНТ и предаването „Денят започва”

 

 

Водещ: В студиото на „Денят започва” вече е господин Бисер Троянов, говорител на Централната избирателна комисия, здравейте.

 

Бисер Троянов: Здравейте.

 

Водещ: Разбира се, ние не се подредили реда невинно, неслучайно вие влизате в студиото, след като направихме анонса за филма на колегите. Чухте, предполагам, видяхте някои от нещата. Би трябвало те да бъдат доста притеснителни за ЦИК и за вас.

 

Бисер Троянов: Това явление трайно се настани последните години в обществения ни живот. То е провокирано не само от кризата, която настъпи, не само от безработицата, която в последните години притиска гражданите. Донякъде сме виновни и самите избиратели, които с нежеланието си да гласуваме, да упражним правото си на вот, позволяваме по този начин определени партии да акумулират своя по изкуствен начин електорат, чрез субсидиране на подобно явление. Ще приветствам това, че последните години то беше криминализирано, усърдно се работи за неговото предотвратяване и за разкриване на подобни действия за купуване и продажба на гласове. Естествено, това... се изпитва и трудности от самите правозащитни и правоохранителни органи, тъй като обикновено това са сделки, които се договарят без присъствието на голям брой хора, обикновено между представител на определена партия и лице, което може да упражни своето влияние върху определен етнос, група, свои роднини и т.н.

 

Водещ: Според данните, с които вероятно и вие разполагате, според вашите собствени проучвания, имам предвид на ЦИК или  на различни граждански организации, с които си съдействате, има ли опасност тези избори да бъдат провалени, особено местните, от такива – местни бизнесформирования, които да опорочат изборния процес. Говорим най-вече за такива атрактивни, по морето. И това се спомена преди малко, там просто определени бизнесмени,  като че ли са хванали нещата в ръце и няма пускане?

 

Бисер Троянов: Дали ще бъдат провалени, не мога да кажа към този момент,по-важното е да бъдат проведени от изборните администрации законосъобразно. Не може предварително да се заложат пречки пред определени партии да не упражнят своето си право на глас техните избиратели н да не се борят за места в местния парламент. Поначало обаче, с малко гласове изборният резултат може да се обърне в полза на определени кандидати, определени партии, именно на местните избори, тъй като там кратността на гласуване е по-малка, тъй като обществената единица или общината е по-малка, в сравнение с цялата територия на страната и там е възможно с малко на брой гласове, дори по подобен начин купени те да преобърнат вота и да позволят на една партия да има примерно мнозинство в общинския съвет, или няколко партии, които са купили своите гласове, след това да им се позволи те помежду си в общинския съвет да имат едно мнозинство и по този начин да диктуват решенията в тази община.

 

Водещ: Преминаваме към другата тема, но само много бързо ще ви помоля да кажете как гледате на идеята, лансирана примерно от хората като госпожа Антоанета Цонева, ако правилно си спомням, тя и в нашето студио го каза – повече граждански организации да могат да наблюдават изборите тази година.

 

Бисер Троянов: Възможността за участие на наблюдатели на изборния процес не е ограничен с Изборния кодекс от сериозни пречки. Достатъчно е да има неправителствена организация, тя да подаде съответни документи, да изпълни решението на ЦИК за да получи своята регистрация като наблюдател. Не се изисква допълнителни задължения или допълнителни тежести за да могат да се регистрират. Би могло и неограничен брой такива неправителствени организации да подадат документи за наблюдаване на изборния процес, стига разбира се, техните членове да са достатъчно подготвени за да следят отблизо и право да сигнализират за нарушенията в процеса.

 

Водещ: Да поговорим за едно ваше много скорошно решение, което поразбуни духовете, няма какво да го крием, и вие го знаете – решението на ЦИК да се възложи на ГРАО да провери за това дали е спазено конституционното искане от страна на кандидатите за президент да са прекарали половината от времето през последните пет години в България. За всяка една от годините по 183, нали така? Веднага някои започнаха да говорят, че това е параграф 22, сравнявайки го с онази прочута книга, защото от ГРАО отговориха – това не е в нашите правомощия и ние нямаме възможност да направим такава проверка. Ние не знаем кой кога е влизал и излизал от страната. Та, господин Троянов, най-напред да ви попитам, това – наистина ли нямахте друг избор, задължени ли сте и от кои точно документи, законови разпоредби, да назначите тази проверка?

 

Бисер Троянов: Задължението ни произтича от разпоредбата на член151от Изборния кодекс,който вменява задължение на ЦИК да извърши проверка на обстоятелствата, които кандидатите трябва да отговарят за да излязат в изборната надпревара за президент и вицепрезидент. Тези предпоставки са заложени и в Конституцията – това е българският гражданин да няма друго гражданство, да е български гражданин по рождение, да не изтърпява наказание лишаване от свобода и да не е поставен под запрещение, задължително да е навършил 40-годишна възраст и да е живял поне 183 от всяка от последните пет години. Това е от 23 октомври 2006 година насам. В различните години назад във времето, изборните разпоредби регламентираха определени различни задължения на ЦИК. Преди в други години, ние сме проверявали дали лицето е български гражданин, има ли друго гражданство освен българското. А някъде в началото на този век, дори се проверяваше дали лицето е български гражданин и по рождение, има решение на Конституционния съд. Ние сме длъжни да се съобразим с решението на Конституционния съд от 2001 година, което регламентира какво значи престой в последните пет години.

 

Водещ: Но, ето го проблема - От ГРАО казва – ние не можем да направим това, евентуално МВР. Но май и МВР не може с този информационен свод да борави и да ви даде тази информация. Как ще отговорите на това, че не ГРАО са онези, които трябва да правят проверките. Наистина се получава нелепата ситуация, която се оприличава на параграф 22?

 

Бисер Троянов: Това ни е задължението по закон ние сме преценили да се възложи на Главна дирекция ГРАО, където са регистрите на населението. Там се пази от първия акт за раждане, до последния акт за смърт на всеки български гражданин, включително и адресите за регистрация. Затова е предпочетена Главна дирекция ГРАО, именно по това съображение. Естествено, ние можехме да съберем информация от всякакви други държавни органи, но това е предпочетения и удобен подход.

 

Водещ: Ако се окаже обаче, те не могат да ви снабдят с тази информация, ще се стигне, както казват опитни юристи, до момента, в който ще трябва да се разчита на декларации, нали така? А декларацията може да бъде оспорена само от някой, който каже, че тя е с невярно съдържание и този някой ще трябва да докаже, че декларацията доказваща тези обстоятелства е с невярно съдържание?

 

Бисер Троянов: Все пак ЦИК е длъжна да извърши тази проверка. Ние не знаем предварително какво ще ни бъде подадено от ГРАО включително и като място и кратност на подадените заявления  за регистрация по постоянен или  настоящ адрес от всички кандидати за президент и вицепрезидент на страната. Действително на пръв поглед се вижда една колизия между предпоставките, които са заложени в Конституцията, която е приета през 1991 година, нейното доразвитие с решенията на Конституционния съд и сегашните предизвикателства, пред които ние сме изправени. В действителност предвижда се фактически да е живял в страната, а проверката, която може да ни бъде предоставена от ГРАО е от адресните регистрации.

 

Водещ: Добре, благодаря ви, времето ни изтича. Все пак да ви питам накрая. Знаете, че всички се съмняват, че това е направено за да бъде ударена Меглена Кунева. Говори се, че до края е имало съмнения между членовете на комисията дали да се гласува... да бъде възложена тази проверка на ГРАО. Имаше ли проблеми в това отношение, има ли политически съображения?

 

Бисер Троянов: В началото на нашия разговор аз подчертах, че това ни е възложено по закон и ние сме длъжни да го изпълним. Не знаем предварително кой от кандидатите и се надявам нито един от тях да не попадне под неблагоприятните действия на закона. Тази проверка е обща за всичките кандидати. Те досега са регистрирани 18 и е еднаква за тях.

 

Водещ: Благодаря ви господин Троянов.

 

Бисер Троянов: Благодаря ви и аз.

 

Водещ: Господин Бисер Троянов, говорител на ЦИК – законът е над  всички и над всичко.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.