• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Петър Бунев и Владимир Владимиров за евентуалните стачки в БДЖ

Петър Бунев и Владимир Владимиров за евентуалните стачки в БДЖ

Петър Бунев, председател на Синдиката на българските железничари към КНСБ, и Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на БДЖ, в интервю за предаването „Здравей, България" на Нова телевизия

 

Водещ: Следващата тема в „Здравей България". В БДЖ се събира подписка за стачка - кога и по какви причини можем да останем без влакове? Разговор с Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите към КНСБ. Добро утро.

Петър Бунев: Добро утро.

Водещ: Ще спират ли влаковете и от кога?

Петър Бунев: На този въпрос едва ли ще мога да отговаря сега - дали ще спрат и от кога. Защото, в крайна сметка, когато се започне подготовката за една стачка, има доста фази на развитие.

Водещ: Четох във вестниците тази сутрин, че според президента на КНСБ Пламен Димитров от 1 октомври?

Петър Бунев: Не, коректността е, че след 1 октомври, ние сега в момента събираме подписка, за да видим първо готовността.

Водещ: Тогава защо е дадена дата 1 октомври? Можем да кажем със същата сила - след днес?

Петър Бунев: Значи, коректното е, че за след 1 октомври се подготвя, защото дотогава трябва да се види колко човека имат готовност и дали са готови да направят това нещо.

Водещ: До момента как стоят нещата?

Петър Бунев: Как стоят към момента?

Водещ: Да.

Петър Бунев: Иначе другото ще бъде безотговорно.

Водещ: Питам ви, до момента как стоят нещата? Колко души са се подписали, какви са тези хора?

Петър Бунев: Първо, решението да започне тази подписка е взето в събота. То тепърва трябва да стигне до нашите структури, защото ние не сме едно заводче, на едно място събрани всички хора. Това са пръснати хора из цялата страна, така че трябва да се стигне до всеки един човек, да му се каже какво предстои и каква е причината, защо тръгнахме на този ход, това е по-важния момент. Тръгването на този ход е, след като диалогът с железницата спря, след стачката...

Водещ: О,кей. Каква е идеята, как да протече самата стачка?

Петър Бунев: Ясно е стачката как протича, спиране на влаковете.

Водещ: Това е?

Петър Бунев: Това е стачка.

Водещ: Има и други стачки. Могат кондукторите да ходят с бележници...

Петър Бунев: Значи има два вида стачка, едната е символична, другата е ефективна.

Водещ: Вашата се предвижда да бъде ефективна?

Петър Бунев: Ефективна стачка, защото символична, явно няма да стане и както беше март месец предупредителна за един час, явно няма ефект.

Водещ: Всички влакове, или...?

Петър Бунев: Ние по закон не можем да спрем всички влакове, но имаме решение на арбитраж, който е казал, че може да спираме осем часа влаковете и решението беше от 9 до 16 часа да спрат в цялата страна.

Водещ: В цялата страна?

Петър Бунев: Да.

Водещ: Значи, все пак всички влакове. Добре, сега да обясним на хората, които ни гледат, и в крайна сметка на железничарите - защо?

Петър Бунев: Първо, това, начинът по който се действа, предприетите мерки и то по телефона, и ние започваме да получаваме обратна информация отдолу нагоре... В поделенията се пуснаха и казаха буквално - до 14 септември... на 15 септември се обадиха по телефона, на 16 септември - да се намалят щатните бройки с по над хиляда човека от БДЖ „Пътнически превози" и БДЖ „Товарни превози".

Водещ: От кога?

Петър Бунев: От кога, не е казано. Казано е - до дванадесет часа искаме да ни кажете с по хиляда човека по-малко, да направите щатно разписание...

Водещ: От къде казахте е спуснато това...?

Петър Бунев: Естествено, че от БДЖ Централно управление..

Водещ: От новия изпълнителен директор?

Петър Бунев: Дали от новия, дали от управителите...

Водещ: А това, вие на хартия, вие видели ли сте го?

Петър Бунев: На хартия го няма.

Водещ: Е, как е спуснато тогава?

Петър Бунев: Как... по телефона. Или отивате... правите щатни с 22 процента по-малко персонал, до утре давате щатните и после, ако не го изпълните това, вие си отивате. Това са били буквално думите. И това на практика доста разбуни нещата в железниците и хората са доста притеснени.

Водещ: А това, кой ви го каза на вас?

Петър Бунев: Естествено, че работниците и хората, които работят в железниците, които трябваше да го правят това нещо. Няма да кажа кой е, защото ще бъда уволнен... Или кой, защото не е един, телефонът ми почервеня буквално в този ден, отвсякъде започнаха да звънят. Аз се намирах точно в Пловдив... Там, в Товарното поделение, което е в Пловдив, бройката беше 424 човека само...

Водещ: Добре, да включим сега Владимир Владимиров, който слуша разговора ни и е на телефонната линия. Владимир Владимиров е председател на Управителния съвет...

Петър Бунев: Съвета на директорите...

Водещ: ... на Съвета на директорите на БДЖ. Добро утро, господин Владимиров.

Владимир Владимиров: Добро утро.

Водещ: Чухте разговора до момента. Кажете, истина ли е това, което казва господин Бунев, че се готвят съкращения над 20 процента в БДЖ?

Владимир Владимиров: Аз ще кажа, че такава тема като стачка, практически в БДЖ не съществува. Нито работниците, нито служителите, нито ръководството знаят, че ще има такава стачка. Така че, всички граждани могат да бъдат спокойни, че влаковете ще продължат да се движат по график.

Водещ: Господин Бунев? Няма да има стачка?

Петър Бунев: Това го казва господин Владимиров, но аз не знам работодател да организира стачка, аз знам, че синдикатите организират стачка. Така че, ние в събота сме взели това решение. Вярно е, работниците може би още не знаят, защото не е стигнало, това стана в неделя, но може да бъдете сигурни, че от днеска нататък по структурите подписката ще бъде и нашето обръщение също към тях.

Водещ: Господин Владимиров?

Владимир Владимиров: Разбира се, че работниците не знаят. Аз също проверих веднага, след като излезе в медиите тази информация, включително получих информация от членове на синдикатите. Никой в железниците не знае, че господин Бунев и някои други лидери искат да организират стачка, така че...

Водещ: Вие как гарантирате, че няма да има стачка, в такъв случай?

Владимир Владимиров: За да има стачка, трябва да има причини за стачка. И служителите и работниците в железницата трябва да бъдат убедени, че те искат и желаят да стачкуват. Аз за последните три месеца се срещам със служителите и работниците, в ежедневен контакт съм с тях, работих с тях, играх футбол с тях... Изпълнителният директор днес отива в Пловдив. Няма никакви нагласи за стачка.

Водещ: Хората са доволни от работата си? Така ли?

Владимир Владимиров: Хората, работниците в железницата, подкрепят реформите и ще продължат да подкрепят реформите. Водим ежедневен диалог с тях.

Водещ: Значи, в тези реформи включва ли се една пета съкращения, които хората подкрепят?

Владимир Владимиров: Ако има една пета съкращения, те ще бъдат официално обявени по съответния законов ред в държавата.

Водещ: Предвиждате ли нещо подобно?

Владимир Владимиров: Вижте, ние много отдавна сме информирали и синдикатите, и цялата общественост, че ще има оптимизиране на личния състав...

Водещ: Господине, оптимизиране на състава означава ли съкращения с 20 процента? Ако може на този въпрос да ми отговорите?

Владимир Владимиров: Не, няма такива цифри и никой в момента не може да каже, че в железницата ще има съкращения.

Водещ: Господин Бунев, значи си измисляте?

Петър Бунев: Аз ще се радвам това да е измислено, но само че, това са факти.

Водещ: Факти няма, факти... има твърдения, определени хора, които са ви казали на вас, че има телефонно управление.

Петър Бунев: Има хора, които са подготвили щатните и са дадени... И най-голямата безумица беше, че едва ли не искаха поименни списъци, кои да си отидат. Така че,... аз ще ви кажа най-простото, което е. Мениджмънта щом не го извърши това нещо и ние няма да направи стачка. Те се подготвят да извършат това нещо, ние се подготвяме за стачка. Дали ще стане стачка... няма нищо по-демократично от това, което ние сме направили в събота, което днеска ще стигне до хората...

Водещ: Добре де...

Петър Бунев: ... хората да чуят и да се подпишат. Когато с подписа си удостовери, че той е готов да стачкува, тогава...

Водещ: Вижте, според вас, нормалната бизнес слойка какво сочи, може ли да се мине без съкращения?

Петър Бунев: То не се минава без съкращения, и то продължават да се извършват съкращения.

Водещ: А вие, това искате, да няма съкращения?

Петър Бунев: Ама те се извършват, само че, съкращения...

Водещ: Вие казвате, ако продължат да се извършват - ще стачкуваме, нали така?

Петър Бунев: Ако продължат да се извършват по този начин, по който искат изведнъж да стане...

Водещ: А по кой начин да стане съкращението, така че да не стачкувате?

Петър Бунев: По начина, по който се бяхме договорили. Защото постоянно се говореше, и министри говорят, през пенсиониране, преквалификация, прехвърляне в общи фирми. Това беше начина, по който се прави. И в цяла Европа се прави така. А сега в момента... какво? Навънка! А къде ще отиде един човек, който тридесет години е работил в железницата, къде отива?

Водещ: Така е, така е, но четох интервю и преди малко ви споменах, на новия изпълнителен директор на БДЖ, който казва така - „Ако не беше социалният фактор, това предприятие трябва да бъде ликвидирано..." И наистина, пред избора да бъде ликвидирано и да бъдат съкратени една пета от хората, не се ли подхожда отново социално, колкото и грубо да звучи?

Петър Бунев: Аз мога да ви кажа, че има доста грешки в управлението. И не сега, винаги се е случвало това. И говорим, че понеже е социален вид транспорт, той се пази от държавата да не фалира. Иначе по бизнес слойка, трябва да фалира. Да, безспорно е така, само че, каква е причината да бъде в това състояние? На този въпрос първо трябва да отговорим - защо се намира в това състояние, каква е причината?

Водещ: Защото никой вероятно не е имал смелостта да направи радикални реформи.

Петър Бунев: Значи, до радикалните реформи... много реформи са направени. Аз ще ви кажа, че съкращенията са правени...

Водещ: Ако бяха правени, влаковете нямаше да са по на четиридесет години, хората да се возят в жеги през лятото, по-топло да е във вагоните

Петър Бунев: Това е следващият проблем, който е в железницата, че... виждаш ли, че всеки ден има инциденти...

Водещ: Само за малко искам да ви прекъсна, да попитам още нещо. Предполагам, господин Владимиров все още е на телефона ни?

Владимир Владимиров: Да, все още съм на телефона.

Водещ: Господин Владимиров, вярно ли е, че в момента различни дейности, които се извършват, до момента са извършвани от БДЖ, се прехвърлят на външни фирми

Владимир Владимиров: Да, вярно е, това е решено от преди една година. Колетната дейност се прехвърля в едно смесено дружество, с което се надяваме повече да няма загуби в сферата на колетната дейност, около три милиона са загубите годишно.

Водещ: Кои са тези дейности?

Владимир Владимиров: Колетната дейност, осъществяване на колетна дейност. Друга дейност е охранителната дейност, където вместо служителите да бъдат съкратени, ще бъдат прехвърлени на външна фирма. И тече обществена поръчка за почистването, където служителите също така ще бъдат прехвърлени в частна фирма...

Водещ: Тоест, хората от служители на държавното БДЖ, ще се превърнат в служители на частни фирми, външни. Вие така предлагате?

Владимир Владимиров: Точно така, ние по този начин спасяваме тези работни места.

Водещ: А заплатите, същите ли ще им бъдат или по-високи?

Владимир Владимиров: Има един известен период, в който ще бъдат същите, след което те ще трябва да се договарят с новия си работодател.

Водещ: Вярно ли е, че до година, Товарните превози ще бъдат прехвърлени изцяло в частни ръце?

Владимир Владимиров: Аз искрено се надявам, че до една година ще успеем да приватизираме Товарни превози, но това вече трябва да бъде направено от Агенцията за приватизация.

Водещ: А защо не необходимо това? Не е ли точно Товарните превози... не носят ли точно те най-големите печалби за БДЖ?

Владимир Владимиров: В момента няма дружество, което да носи печалба в БДЖ. И двете дружества са на загуба...

Водещ: Добре, да ви питам така - кое е повече на загуба - Товарни превози, или Пътнически превози?

Владимир Владимиров: В момента загубата е приблизително еднаква.

Водещ: Не ви разбрах.

Владимир Владимиров: Загубата на Товарни и на Пътнически превози в момента е почти еднаква.

Водещ: А, според вас, трябва ли да се приватизира БДЖ някой ден, изцяло?

Владимир Владимиров: Според мен, трябва са се приватизират само Товарни превози, а Пътнически превози трябва да продължат да бъдат държавна собственост.

Водещ: Добре, благодаря ви. Господин Бунев, за Товарните превози, мнението ви, трябва ли да бъдат прехвърлени в частни ръце?

Петър Бунев: Вижте, в крайна сметка, ако има нещо, което печели в железницата, това са Товарни превози.

Водещ: Току що чухме господин Владимиров да казва, че загубите на Товарни и Пътнически са... големи и еднакви.

Петър Бунев: Значи говорим за момент в кризата и сега, ако направим анализа на финансовата задлъжнялост на БДЖ, ще се види, че 80 процента от тези тежки заеми, които ние сега не можем да ги осигурим... те са дадени за Пътнически превози. За Товарни превози има съвсем малък заем, който беше за един ремонти и там нещата доста бяха оптимизирани, след като естествено се намали работата от 5500 човека станаха 3000, после ...

Водещ: Само още нещо, прощавайте, пропуснах, а пък е важно за хората, да питам, господин Владимиров, на линия ли сте още? Не, вероятно...

Владимир Владимиров: Да, на линия съм.

Водещ: На линия сте, прощавайте. Цените на билетите от кога се вдигат и с колко?

Владимир Владимиров: Ние сме дали предложение до министъра, предложението е средно повишаване на цените с пет процента. Очакваме разрешение.

Водещ: От кога?

Владимир Владимиров: След което има... ако получим разрешението в рамките на една седмица, след това имаме един месец технологично време за да може да бъдат променени тарифите и да влязат в сила новите цени.

Водещ: Горе-долу - от ноември?

Владимир Владимиров: Или от ноември, или от декември.

Водещ: По-високите цени на билетите няма ли да откажат хората да пътуват?

Владимир Владимиров: По-високите цени на билетите ще бъдат толкова малко по-високи, че отново ще бъдем напълно конкурентноспособни, в сравнение с всички останали превозвачи.

Водещ: Добре, благодаря ви. Вашето мнение за цените на билетите?

Петър Бунев: Аз също бих казал, защото предложението на БДЖ за вдигане на цените е още от юли месец и август, ако си спомняте много добре?

Водещ: Да, спомням си много добре.

Петър Бунев: И аз, доколкото имам информация, Министерството на транспорта отказа вдигането на цените, защото не можаха да докажат увеличение на енергоразходи, голяма инфлация и т.н. Нямаше основание.

Водещ: Трябва ли да се увеличат цените на билетите, според вас, синдикатите?

Петър Бунев: Аз и предния път го казвах. На този етап мисля, че няма нужда да се вдигат, защото може би приходите ще намалеят при едно вдигане на билетите.

Водещ: Добре, благодаря ви за този разговор. Благодаря и на вас, господин Владимиров.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.