• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Борсов бюлетин на БНБ за 19 септември

Борсов бюлетин на БНБ за 19 септември

АКЦЕНТИ

Международни пазари:

Тази сутрин валутните пазари отвориха със значително поскъпване на долара спрямо всички от основните валути. Еврото поевтиня с 1.0% спрямо долара след като резултатите от срещата на Екофин бяха приети от пазарите като разочароващи. 

Днес се очаква президентът на САЩ Б. Обама да представи официално предложение за свиване на дефицита на САЩ на обща стойност 3 трил. щ.д. в рамките на следващите 10 години. 

В петък Еониа се повиши до ниво от 1.11% (+ 16 б.т.), а средствата по депозитното улеснение нараснаха до 111.5 млрд. евро (предх. 98 млрд.). 

В началото на търговията днес доходността по ДЦК на Германия в 2г и 10г сектор се понижи спрямо нивата в края на предходния работен ден (съответно 0.51% и 1.86%). 

Въпреки очакванията, на срещата на европейските финансови министри не бяха обявени конкретни мерки за справяне с дълговата криза в еврозоната. След срещата беше обявено финализиране на работата по шест нормативни акта, насочени към подобряване на икономическото управление в ЕС. Четири от тях засягат фискални въпроси, включително промени в Пакта за стабилност и растеж.

Според Moody’s планът на италианското правителство за балансиране на държавния бюджет до 2013 г. може да се отрази негативно на рейтингите на регионите в страната. 

Днес ще бъде проведен конферентен разговор между министъра на финансите на Гърция Венизелос и представители на ЕК, ЕЦБ и МВФ.

Петролът поевтиня тази сутрин, като американският бенчмарк WTI се понижи с 1.3% до 86.9 щ.д. за барел, а цената на Брента спадна до 111.9 щ.д. за барел (-0.3%).

Златото поскъпна до 1824.0 щ.д. за тройунция (+0.6%), а цената в евро се повиши до 1332.5 евро (+1.4%).

Национални пазари:

На 17-ти септември 2011 г. средният лихвен процент по сключените сделки на междубанковия паричен пазар се понижи с 1 б.т. до ниво от 0.20%.

Събота (17.09.2011 г.) бе неработен ден за Българската фондова борса.

 

ПРЕГЛЕД НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПАЗАРИ

Валутен пазар

Тази сутрин валутните пазари отвориха със значително поскъпване на долара спрямо всички от основните валути. Еврото поевтиня с 1.0% спрямо долара след като резултатите от срещата на Екофин бяха приети от пазарите като разочароващи. Понижението на риск апетита се прояви още по време на ранната азиатска сесия, при която фондовите индекси в Азия отбелязаха понижения. Допълнителен фактор за това бе и отлагането на решението за следващия транш за Гърция по споразумението с т.н. „тройка”. Всички  от т.н. високо доходни валути поевтиняха спрямо долара.

Доходност на ДЦК и паричен пазар

Днес сутринта доходността на щатските ДЦК отбеляза ново понижение. По време на електронната търговия към 9:20 ч. доходността в 5- и 7-годишните сектори се понижи спрямо петък със съответно 2 б.т. (до 0.89%) и 3 б.т. (до 1.43%), а тази в 10- и 30-годишните сектори с по 4 б.т до 2.01% и 3.27%. Търговията бе концентрирана основно в дългия край на бенчмарковата крива в очакване на решението от двудневната срещата на FOMC, която ще се състои този вторник. Очаква се на срещата да бъдат обявени мерки за удължаване на средния матуритет на облигациите в портфолиото на Федералния резерв. Днес се очаква президентът на САЩ Б. Обама да представи официално предложение за свиване на дефицита на САЩ на обща стойност 3 трил.щ.д. в рамките на следващите 10 години. Половината от плана се базира на по-високи данъци за американците с много високи доходи и големите корпорации, за сметка на запазване настоящите условия на здравните и пенсионни услуги за средната класа.   

В петък Еониа се повиши до ниво от 1.11% (+ 16 б.т.), а средствата по депозитното улеснение нараснаха до 111.5 млрд. евро (предх. 98 млрд.). В началото на търговията днес доходността по ДЦК на Германия в 2г и 10г сектор се понижи спрямо нивата в края на предходния работен ден (съответно 0.51% и 1.86%). Въпреки очакванията, на срещата на европейските финансови министри не бяха обявени конкретни мерки за справяне с дълговата криза в еврозоната. След срещата беше обявено финализиране на работата по шест нормативни акта, насочени към подобряване на икономическото управление в ЕС. Четири от тях засягат фискални въпроси, включително промени в Пакта за стабилност. Според Moody’s планът на италианското правителство за балансиране на държавния бюджет до 2013 г. може да се отрази негативно на рейтингите на регионите в страната. Днес ще бъде проведен конферентен разговор между министъра на финансите на Гърция Венизелос и представители на ЕК, ЕЦБ и МВФ. На първичния пазар в понеделник ДЦК ще предложат Холандия и Франция.

Фондов пазар

Фондовите пазари в САЩ се повишиха във всеки работен ден от изминалата седмица, което не се беше случвало от юли 2011 г. В понеделник фючърсите върху щатските индекси се понижават, отчасти повлияни от решението на финансовите министри на еврозоната да отложат отпускането на поредния транш от помощта за Гърция. За повишението на американските индекси през изминалата седмица допринесе и решението на големите централни банки да предложат на междубанковия пазар 3 тримесечни пакета от ликвидност в долари с падежи съответно през октомври, ноември и декември. 

Днес търговията на европейските фондови пазари започна с понижение на цените на акциите. Склонността към поемане на риск на инвеститорите беше негативно повлияна от неуспеха на финансовите министри от ЕС да постигнат съгласие за нови мерки за разрешаване на дълговата криза в периферията на еврозоната, както и от поражението на регионалните избори в Берлин на партията на федералния канцлер на Германия – Ангела Меркел.

Стокови пазари 

Петролът поевтиня тази сутрин, като американският бенчмарк WTI се понижи с 1.3% до 86.9 щ.д. за барел, а цената на Брента спадна до 111.9 щ.д. за барел (-0.3%). Основните причини за понижението бяха поскъпването на щатския долар и притесненията за забавяне на световния икономически растеж след като европейските финансови министри не постигнаха напредък в усилията за справяне с дълговата криза в еврозоната.

Златото поскъпна до 1824.0 щ.д. за тройунция (+0.6%), а цената в евро се повиши до 1332.5 евро (+1.4%). Динамиката в цената бе продиктувана от нарасналото търсене на злато в ролята му на инвестиционно убежище поради кризата с дълга в Европа.

 

ПРЕГЛЕД НА НАЦИОНАЛНИТЕ ПАЗАРИ

Баланси на БНБ

Към 17-ти септември 2011 г. балансовото число на управление “Емисионно” се е увеличило незначително (с около 1 млн. лева) поради факта, че денят беше неработен за световните финансови  пазари. Основните промени в баланса на управление „Емисионно” са както следва: увеличение на задълженията към банки с около 6.5 млн. лева и намаление на банкноти и монети в обращение с 13.1 млн. лева.

Балансовото число на управление „Банково” към 17.09.2011 г. е увеличено с 1.5 млн. лева в сравнение с предходния ден. Основните промени са свързани с изменения в резултат от преоценка и начислен доход от ценни книжа в портфейла на банката.

Валутен пазар

В петък нетните продажби на валута от страна на БНБ бяха в размер на 3.4 млн. евро. В търговията с клиенти продажбите на банките надвишиха покупките с 5.6 млн. евро, а обемът на междубанковата търговия възлезе на 0.25 млн. евро.

Междубанков паричен пазар и ликвидност

На 17-ти септември 2011 г. средният лихвен процент по сключените сделки на междубанковия паричен пазар се понижи с 1 б.т. до ниво от 0.20%. Търгуваните обеми намаляха с 279.5 млн. лева спрямо петък и достигнаха 166.0 млн. лева.

Спредът между тримесечния Софибор и Леониа, както и спредът между шестмесечния Софибор и Леониа се понижиха с по 1 б.т. спрямо предходния ден до нива от съответно  346 б.т. и 468 б.т.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.