• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Уорлик: Не трябва да има съмнения, че изборите ще са непрозрачни

Уорлик: Не трябва да  има съмнения, че изборите ще са непрозрачни

София /КРОСС/ Въпросът не е дали България ще се присъедини към Шенген, а кога. По всичко личи, че е удовлетворила всички технически изисквания по Шенген. Страната заслужава да стане член. Това заяви пред БНТ американският посланик Н. Пр. Джеймс Уорлик. По думите му има политическа воля за борбата с корупцията и организираната престъпност. Все още има предизвикателства в областта на върховенствата на закона. Най-важното е да има ангажимент – не  само от страна на правителството, а и от страна на гражданите. Обществеността трябва да покаже, че това им е омръзнало. Има доста дълъг път, който трябва да бъде изминат по отношение на тези въпроси, допълни американския посланик.

Запитан за мнение по отношение прозрачността на предстоящите избори, Уорлик заяви, че има вяра в българската демокрация. Не трябва да  има съмнения, че изборите ще са непрозрачни. И в САЩ има външни наблюдатели на изборите, допълни той и изтъкна, че не само правителството трябва да се положи усилия по отношение на  купуването на градове. Гражданите също трябва да подпомогнат тези усилия. Уверен съм, че българите също искат демократични избори. Посланикът изрази надежда голям брой българи да излязат да гласуват, за да гарантират, че ще бъде чут гласът на обществеността.

Н. Пр. Джеймс Уорлик коментира и реформата, която се извършва в съдебната система. Според него има изключително добри съдии, които са се ангажирали да вземат правилните решения. Критиките ми не трябва да се виждат като критики, които оронват престижа. Факт е, че има проблеми. Липсва доверие в съдебната система. Въпросът е как да бъде реформирана системата и по-конкретно Висшият съдебен съвет.

Трябва да има наличие на правосъдие. Трябва да има реформа, дори в цялостната система, не само във ВСС, а и в прокуратура.

На въпрос дали при евентуално напускане на Маргарита Попова на поста министър на правосъдието реформите във ведомството ще спрат, Уорлик заяви, че нищо не зависи от един-единствен човек. Зависи от хората и от процесите. Каквото и да се случи – надявам се екипът в Министерството на правосъдието да продължи да е ангажиран за положителни промени и да гарантират, че никой не стои над закона, допълни посланикът на САЩ в България.  

/ГС/ 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Чичовото

Кой друг посланик е имал наглоста да се меси във вътрешните работи на една Държава? Но работата е че някой му ближе (едни части от тялото) И му се кланя до земя правейки му теманета.Имат ли достойнство нашите управляващи ,че час по час тичат при него за указания? Да не би случайно без да знаем сме станали щат на Америка? Срамота. За какво бяха избрани настоящите управляващи ни лекета?

20.09.2011 10:23:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.