• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Крупна финансова измама предизвика проблеми в банковата система на Иран

Крупна финансова измама предизвика проблеми в банковата система на Иран

Техеран, Иран /КРОСС/ Иранските власти арестуваха 19 души, заподозрени за финансови измами на стойност 2,6 милиарда долара, която според местните медии е най-голямата в историята на Ислямската република, съобщи "Ройтерс", цитиран от Нетпрес.

Задържаните с фалшиви документи са взели кредит от държавната банка "Садерат" с цел да получат активи.

Главният прокурор Голамхусеин Мохсен-Еджей е потвърдил за задържанията им като добавил, че престъпната схема е доказателство за "ужасната корупция в банковата система в страната".

Иранският министър на икономиката и финансите Сеид Шемседин признава, че "цялата банкова система на Иран е разклатена" заради измамата. Той предупреди, че очаква изтеглените суми да бъдат изцяло върнати.

Акбар Торкан, бивш министър на отбраната и обществен критик на Махмуд Ахмадинеджад посочи на свой ред, че иранските държавни власти са замесени в този колосален скандал.

"Измамите от такъв мащаб могат да бъдат направени само от един човек. Безспорно е, че високопоставени представители на властта са помогнали в операцията", изтъкна той.

Ахмадинеджад отхвърли обвиненията и призова компетентните органи да арестуват всички отговорни за измамата.

Според иранския вестник "Кайхан", "мозъка", който стои зад тази голяма измама поддържа връзки с началника на канцеларията на Ахадинеджад - Есфандияр Рахим Машеи. Противниците на иранския президент обвиняват Машеи, че е лидер на "сепаратистка група", близка до Ахмадинеджад, която има за цел да унищожи Ислямската република на аятолах Хомеини.

Някои предполагат, че част от откраднатите пари "са дадени точно на тази "сепаратистка групировка", която да се възползва от тях по време на кампанията за предстоящите парламентарни избори, които трябва да се проведат в началото на следващата година. Политически анализатори смятат, че задълбочаването на проблемите между иранския президент и неговите консервативни съперници, сред които има и политици, и духовни лидери са направили от Ахмадинеджад "безгласна буква" през последните две години от неговия мандат.

/НИ/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.