• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Австрия и Унгария търсят помощ от ЕС за осигуряване на границата с Балканите

Австрия и Унгария търсят помощ от ЕС за осигуряване на границата с Балканите

Брюксел, Белгия /КРОСС/ Австрия и Унгария искат помощ от страна на ЕС за по-засилена Шенгенска граница с Балканите след увеличения трафик на хора идващи от този регион, предаде "Идивиди".

Въпросът ще бъде обсъден в четвъртък на среща на министрите на вътрешните работи. Те вероятно ще отхвърлят предложението да се дадат правомощия на Европейската комисия да участва в решенията за възстановяване на контрола по националните граници и включване на България и Румъния в Шенгенската зона, пише EUObserver.com.

В писмото на министрите на вътрешните работи на Австрия и Унгария се търсят "общи действия" за осигуряване на унгарско-сръбската граница, през която е зачестило нелегалното прехвърляне на арабски и азиатски имигранти в Западна Европа.  

"В последно време в Австрия и Унгария значително се е увеличил броят на нелегални имигранти. Тези хора са предимно от Афганистан, Пакистан, Индия, Сомалия, Иран и Ирак. Те са преминали в ЕС последством нечовешки условия, обикновено с автобуси, камиони или автомобили", се посочва още в писмото.

Министрите предупреждават, че проблемът може да се влоши, ако ЕС не предприеме мерки и призовават от своя страна за по-голямо сътрудничество между държавите-членки, Фронтекс и Европол с цел осигуряване "по-добра защита на границите".

Броят на нелегални имигранти в страните от ЕС само за периода януари-август 2011 г. се е увеличил с 20 на сто. През изминалата седмица бяха арестувани 150 души в Австрия и 200 в Унгария. Австрийското правителство вече е изпратило граничари на унгарската граница, които да бъдат в помощ на местните власти при конституирането на съвместни екипи за борба с незаконното прехвърляне на хора.

Понастоящем се извършват засилени проверки на влакове и магистрали.  

"Фронтекс провежда анализ дали е необходимо в района да бъдат изпратени допълнителни гранични служители от други държави", заяви Ева Менкюр, говорител на Агенцията. Полското председателство обяви, че въпросът ще бъде поставен на дневния ред в четвъртък на срещата на министрите на вътрешните работи.

/НИ/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.