• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Сливенската болница с номинация за награда от Програма Достъп до информация

Сливенската болница с номинация за награда от Програма Достъп до информация

Сливен /КРОСС/ МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен е номинирана за наградите по случай Деня на правото да знам - 28 септември. Болницата е номинирана от координатора на Програма "Достъп до информация" за област Сливен - журналистът Веселина Седларска, след консултации със сливенски журналисти. В нейното предложение се казва, че Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Иван Селимински"-Сливен е най-голямото и водещо лечебно заведение в Сливенска област.

„Като част от съвременното развитие на лечебното заведение е и медийната политика на болницата. От месец юни 2009 година е назначен служител, който отговаря за връзките с медиите и координира подаването на информация към журналистите. Всекидневно се предоставят данни за броя пациенти, потърсили спешна помощ в болницата за денонощие, броят на хоспитализираните болни по отделения. По случаи, към които има обществен интерес, се предоставят по няколко информации на ден, при всяка промяна на ситуацията. Периодично в местните и национални медии се дава информация за работата в отделните сектори на болницата, за постиженията на лекари и медицински сестри, за отделни заболявания, техните симптоми, протичане и лечение. В случаите, в които медии търсят съдействие за разработване на определена тема и избор на събеседник, се оказва пълна подкрепа. Болницата разполага и с интернет-сайт.

На адрес http://www.mbal.sliven.net всеки може да се запознае с новините от деня, с информация за болницата, всяко едно от отделенията и новостите, свързани с клиничните пътеки, списъка на здравноосигурителните фондове, с които работи МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен, заболяванията, при които пациентите са освободени от заплащане на потребителска такса и друга актуална и полезна информация, включително и телефони за връзки с всяко отделение. За ръководството на болницата е важна връзката с пациентите и тяхната информираност.

В сайта на МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен www.mbal.sliven.net от 11август е въведена нова позиция - „антикорупция". Това е форма, чрез която гражданите могат да подават сигнали за корупционни практики", пише в предложението на Веселина Седларска.

Програма Достъп до Информация връчва награди всяка година на 28 септември - Международен ден на правото да знам. Идеята е да бъдат поощрявани граждани, неправителствени организации, журналисти и медии да упражняват правото си да търсят информация, а също така и институциите, изпълняващи задълженията си по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/, да създават позитивни практики в това отношение. Тъй като все още много институции не изпълняват задълженията си по ЗДОИ и грубо нарушават правата на гражданите на достъп до обществена информация, се присъждат и негативни награди. Тази година наградите ще бъдат връчени за девети път на 28 септември. 

Решението за отбелязване на този ден като Ден на правото да знам, е взето в София през септември 2002 г., по време на международна работна среща на тема: "Прилагане на законодателството за достъп до информация. Съдебни практики". В нея взеха участие представители на неправителствени организации, работещи в областта на достъпа до информация от 15 страни - Албания, Армения, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Индия, Латвия, Македония, Мексико, Молдова, Румъния, Словакия, САЩ, Унгария и Южна Африка, а също така, представители на международни организации, работещи в тази област. На последния ден от срещата - 28 септември, беше учредена Международна мрежа на застъпниците за свобода на информацията (Freedom of Information Advocates Network). Членовете на новоучредената мрежа приеха меморандум за целите и начина на нейната работа. С цел утвърждаването и популяризирането на стандартите в областта на свободата на информация те решиха да отбелязват 28 септември като Международен ден на правото да знам. Фондация Програма Достъп до информация (ПДИ) е учредена на 23 октомври 1996г. в град София от журналисти, юристи, социолози и икономисти, решени да допринесат за установяването на информирано обществено мнение. Целта е спомагане за реализиране правото на гражданите на информация, заложено в чл. 41, ал. 1 и ал. 2 на Конституцията на Република България: „Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала. Гражданите имат право на информация от държавен орган или учреждение по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не засяга чужди права".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.